"НЕВАКЦИНИСАНОМ ПАЦИЈЕНТУ КОРОНА ОДНЕСЕ ПЛУЋА ЗА ПАР САТИ!" Кардиолог открио да вакцинисани имају само једно питање

Novosti online

30. 11. 2021. у 12:41

КАРДИОЛОГ доктор Дејан Симеуновић причао је о клиничким сликама у овом таласу короне и разлици између вакцинисаних и невакцинисаних пацијената.

НЕВАКЦИНИСАНОМ ПАЦИЈЕНТУ КОРОНА ОДНЕСЕ ПЛУЋА ЗА ПАР САТИ! Кардиолог открио да вакцинисани имају само једно питање

Фото: Принкскрин/Прва

Доктор, који је био шеф пријема у ковид болници у Батајници, рекао је да су разлике у клиничкој слици вакцинисаних и невакцинисаних пацијената огромне, као и да не питају исте ствари.

- Био сам шеф пријема у Батајници, за две недеље колико сам био тамо, није било вакцинисаних са тежом сликом, да заврше на респиратору или, не дај Боже, умру. Сваком пацијенту изнад кревета пише име, презиме, да ли је вакцинисан, и постављен је и рендгенски снимак плућа. Неупоредиво боље пролазе вакцинисани људи, из искуства причам јер сам лечио огроман број болесника и током, и у постковиду - рекао је др Симеуновић, а потом објаснио дејство цепива.

- Прича је комплексна, али је морамо објаснити једноставно. Вакцина омогућава правовремено покретање имуног система. Бактеријска инфекција напада на нивоу ћелије, али вирус је као малигнитет, дубоко продире у организам, и ако га на време не дешифрујемо, велика је 'игра' како ће се организам борити. Вакцинисани организам ствара ћелије које ће га бранити, на време улази у имуни одговор и одбрану, и спречава најгоре, а то је терминална, готово неизлечива фаза болести - упозорио је он.

Код невакцинисаних пацијената, наводи кардиолог, дешавала су се изузетно нагла и изненадна погоршавања стања.

- Ви причате с пацијентом, а он за неколико сати пада на респиратор. Вирус му за толико времена "однесе" две трећине плућа. А вакцинисани пацијент, који је добро прошао али је у болници видео како су прошли невакцинисани, по изласку само пита - када могу опет да се вакцинишем - рекао је он.

- Вирус се прилагођава нама као и ми њему, и где је томе крај, није познато али је важно да ми будемо спремни и да се навикнемо да ћемо још пар година живети са овом инфекцијом - рекао је он.

У тренутном таласу клиничке слике јесу биле теже, тренутно је ситуација нешто боља у црвеној зони, и доктор се нада да ће до средине јануара ситуација бити још повољнија.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)