ДВА ТОПЛИЈА ДАНА, ПА ОПЕТ ЛЕДЕНО: Објављена најновија временска прогноза, ево шта нас чека до краја недеље

Novosti online

30. 11. 2021. у 11:43

НАКОН захлађења наредних дана осетно топлије, показује временска прогноза метеоролога Ђорђа Ђурића.

ДВА ТОПЛИЈА ДАНА, ПА ОПЕТ ЛЕДЕНО: Објављена најновија временска прогноза, ево шта нас чека до краја недеље

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

У петак и у суботу ново захлађење и пресликана временска ситуација јучерашњем и данашњем дану.

- Снег је прекрио брдско-планинска подручја, а први снег пао је и у нижим пределима на југу, југозападу, западу и понегде на југоистоку Србије. На планинама је и преко 20 цм снежног покривача, а у нижим пределима формирао се на западу и југозападу Србије, док на југу и југоистоку није дошло до формирања, због температуре подлоге у ''плусу''. Београд и већи део нижих предела Србије и даље ће чекати први снег.

- Данас ће се висинска долина измештати даље ка истоку, а са њом и веома хладна ваздушна маса која нам је продрла са севера. Уједно, циклон у приземљу наставиће пут ка Црном мору и додатно јачати, а још више ће ојачати и снажан циклон изнад Русије, који ће истоку Европе донети јаку снежну олују. Истовремено, са запада преко нашег подручја јача гребен на висини, а и већ је дошло до осетнијег пораста ваздушног притиска, па нас у наставку дана на северу очекује суво са сунчаним интервалима. У осталим пределима променљиво облачно. Максимална температура биће од 2°Ц на југу и југоистоку до 6°Ц на северу Србије, у Београду до 5°Ц. Осећај хладноће биће израженији уз појачан северозападни ветар, али ће крајем дана бити у скретању на југозападни - каже Ђурић.

У среду топлије

- Већ у среду и у четвртак у Србији ће током дана бити осетно топлије. Бићемо под утицајем новог циклона, који ће се из северозападне Европе премештати ка централној. Како ћемо се налазити у топлом сектору, очекују се снажна југозападна висинска струјања, уз адвекцију и топле ваздушне масе са Медитерана. Биће суво са сунчаним интервалима. Максимална температура у среду од 8 до 16°Ц, а у четвртак од 11 до 17°Ц, у Београду до 15°Ц. Мраз у среду се очекује на југу и југоистоку Србије, понегде и до -5°Ц, а истовремено на северу до 5°Ц. Снег ће се током среде и четвртка на планинама отопити. Дуваће и појачан југозападни ветар, а у Поморављу и у Подунављу кошава, на југу Баната са олујним ударима. У четвртак крајем дана и током ноћи на северозападу Србије наоблачење са кишом - каже метеоролог.

У петак се очекује формирање секундарног циклона изнад Јадрана, па се у Србији очекује јаче наоблачење са кишом. Током дана ће циклон из централне Европе наставити пут на исток, циклон са Јадрана својим центром прећи ће централни део Балкана, а преко нашег подручја у склопу висинске долине која ће се спустити са севера, уследеће и продор хладног фронта уз јаче захлађење.

На планинама ће киша прећи у снег. Максимална температура од 5°Ц на северозападу до 13°Ц на југоистоку Србије, а јутро ће бити најтоплији део дана.

Временска прогноза за викенд

У току вечери услед даљег захлађења киша ће у нижим пределима западне и јужне Србије прећи у суснежицу и влажан снег, али без значајнијег формирања покривача, због топлије подлоге, док ће се 10-20 цм снега формирати у брдско-планинским пределима.

Истовремено, на северу Србије и у Београду киша ће престати, тако да ће ови предели Србије поново проћи без снега.

У суботу хладно, уз максималне температуре око 5°Ц. Биће суво, само ујутро у јужним и централним пределима и на планинама са слабим падавинама.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)