ВАЖНО ЗА СВЕ КОЈИ СУ ПРИМИЛИ "СИНОФАРМ": Бустер доза кинеске вакцине штити од омикрон соја

Танјуг

30. 11. 2021. у 10:31

ПРОФЕСОРКА Медицинског факултета Тања Јовановић изјавила је данас да ће особе које су примиле бустер дозу "Синофармове" вакцине бити безбедне уколико омикрон сој дође у Србију.

ВАЖНО ЗА СВЕ КОЈИ СУ ПРИМИЛИ СИНОФАРМ: Бустер доза кинеске вакцине штити од омикрон соја

Фото Танјуг

Она је за РТС рекла да то показују истраживања "Синофармове" вакцине, у која је укључено око 10.000 испитаника, и која су показала да после бустер дозе долази до значајног пораста количине антитела. Зато ће сви који су добили бустер дозу "Синофарм" вакцине бити заштићени, рекла је Јовановићева.

Професорка Јовановић, вирусолог са Медицинског факултета у Београду, нагласила је да у Србији није потврђен омикрон сој, као и то да није потврђено ни присуство делта плус варијанте вируса корона.

- Али, као што знамо, вируси не познају границе, тако да очекујемо и извесно је уколико се вирус буде брзо ширио и долазио до околних земаља, да ће доћи и у нашу земљу - поручила је Јовановићева.

Додала је да у вези са новом варијантом брину последице мутација, као и то да ли ће се нова варијанта вируса брже ширити и да ли ће изазвати тежу или блажу клиничку слику.

Објаснила је да вирус прави мутације како би ефикасније ушао у ћелију, да би повећао афинитет за наше ћелије, пошто је сама жеља вируса да нас инфицира и да опстане у организму.

- Код делта варијанте вируса дошло је до само две промене, а у омикрону се налази десет промена аминокиселина - истакла је Јовановићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА УТОРАК 24. МАЈ: Топло и нестабилно, могући локални пљускови са грмљавином