ОБЈАВЉЕНА НАЈТАЧНИЈА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ЗИМУ: Другу половину обележиће хладни таласи и много мраза

Новости онлајн

30. 11. 2021. у 08:23

НА основу последњих резултата нумеричких климатских модела за сезонску прогнозу времена (а у складу са консензусом прогноза Форума за климатске изгледе за Југоисточну Европу СЕЕЦОФ), у Србији се очекује зима са температуром ваздуха изнад просека и просечном количином падавина, кажу из РХМЗ-а.

ОБЈАВЉЕНА НАЈТАЧНИЈА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ЗИМУ: Другу половину обележиће хладни таласи и много мраза

Фото: Д. Балшић

- Климатски изгледи показују да ће температура ваздуха у току зиме 2021/22. године у Србији бити изнад вишегодишњег просека, са одступањем до +1°С. Очекиване вредности средње зимске температуре ваздуха биће у интервалу од 1°С до 5°С у нижим пределима, а од -3°С до -1°С у планинским пределима - наводи Југослав Николић, директор РХМЗ-а за Курир.

Изгледи су да ће током децембра, јануара и фебруара у већем делу Србије број мразних дана, са минималном температуром ваздуха нижом од 0°С, у нижим пределима, нарочито котлинским, бити у интервалу од 35 у делу северне и централне Србије, до 60 у појединим деловима на истоку и југоистоку Земље.

У брдско-планинским крајевима Србије се очекује од 65 до 85 мразних дана. У појединим деловима централне и јужне Србије очекује се од 7 ледених дана, са максималном температуром нижом од 0ºС, до 17 ледених дана на истоку Земље и делу Војводине. У вишим пределима, током зиме, очекује се од 25 до 45 ледених дана.

Током друге половине зиме постоји могућност за појаву хладних таласа.

Климатски изгледи указују да ће током зиме количина падавина бити у домену просека, с тим да се у току јануара очекује суфицит падавина. Очекује се да ће сезонска количина падавина бити у интервалу од 100 мм до 160 мм у нижим пределима, а у брдовито-планинским пределима од 200 мм до 230 мм.

Прогнозира се да ће број дана са падавинама већим од 0,1 мм током зимске сезоне у нижим крајевима бити у интервалу од 31 (делови источне и северне Србије) до 40 (у западној и централној Србији), а на планинама до 50.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића