СУМЊИВ ИЗБОР ПРОФЕСОРА: Просветна инспекција "чешља" Универзитет у Нишу, први резултати већ сутра

Е. В. Н.

30. 11. 2021. у 11:20

ПРОСВЕТНА инспекција "чешља" пословање Универзитету у Нишу, а први резултати о томе да ли је било неправилности у раду биће познати већ сутра. Након просветне, на нишки универзитет ће отићи финансијска и пореска инспекција, како би се испитали сви наводи о незаконитим радњама на овом универзитету - сазнају "Новости".

СУМЊИВ ИЗБОР ПРОФЕСОРА: Просветна инспекција чешља Универзитет у Нишу, први резултати већ сутра

Нишки универзитет и Драган Антић / Фото Д. А. и Универзитет у Нишу

Како кажу наши саговорници, циљ је да се уђе у траг новцу, за који се сумња да је нелегално стицан и дељен преко различитих пројеката, а провераваће се и да ли је било прекршаја приликом запошљавања.

Ови прекршаји приписују се, незванично, ректору проф. др Драгану Антићу, који је на челу нишког универзитета од 2012. године, а како кажу наши извори са Универзитета, један од проблема је и неакадемско и бахато понашање ректора према неистомишљеницима.

- Замерају му се и честе циљане и тенденциозне измене, без икаквог образложења, различитих правилника и критеријума за изборе у наставничка звања, правилника за докторске студије, као и самог Статута Универзитета у Нишу, на који нико не даје сагласност, нити проверава његову усаглашеност са законима и другим правним актима - кажу саговорници "Новости". - Такође, не поштују се одлуке Управног суда од стране Универзитета по питању пресуда о поништењу избора у звања наставника, због чега постоји велики број пресуда Управног суда због кршења процедура око избора.

Такође, једна од замерки је и начин на који се бирају чланови Сената Универзитета, тако да представнике већа групација бира ректор, а не факултети, чиме лакше обезбеђује већину у Сенату.

С друге стране, проф. др Драган Антић каже за наш лист да се на Универзитету у Нишу поштују сви закони и прописи.

- Оптужбе на мој рачун износе они који желе да ме смене. Када је неко на високој функцији многи желе његову смену, али постоје избори на којима се о томе одлучује - каже проф. Антић.

На питање шта просветна инспекција ради на универзитету, он каже да је инспекција стално на терену, да проверава рад образовних установа и ту нема ништа чудно.

- Али чудно је да неко има увид у налазе просветне инспекције пре него што их она учини јавним - каже ректор.

СТУДЕНТИ ИДУ У ДРУГЕ ГРАДОВЕ

РЕКТОРУ Драгану Антићу приписује се и то да је "растерао" студенте, јер број академаца на нишком универзитету из године у годину опада, а они из Ниша иду на факултете у Београд или у Нови Сад. Проф. Антић каже да ректор за то није крив, нити он може навести студенте да иду или не у друге градове.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА УТОРАК 24. МАЈ: Топло и нестабилно, могући локални пљускови са грмљавином