ПОСЛЕДЊЕ КОНАЧИШТЕ СВЕТОГ САВЕ: Манастир Пресвете Богородице у селу Паља историјски је, духовни и културни бисер српског народа

Ј. СТОЈКОВИЋ

30. 11. 2021. у 12:19

ТЕК покојег радозналог туристу пут наведе у село Паља, педесетак километара од Сурдулице.

ПОСЛЕДЊЕ КОНАЧИШТЕ СВЕТОГ САВЕ: Манастир Пресвете Богородице у селу Паља историјски је, духовни и културни бисер српског народа

Манастир у селу Паља, Фото Ј. С.

И, тек ту, у предивном крајолику на 950 метара надморске висине, на левој обали реке Паљевице сазнаће какву баштину скрива ово сеоце. Видеће манастир Ваведења Пресвете Богородице и чуће предање по којем је ту светињу једанпут посетио Свети Сава и да је баш у њему последњи пут преноћио на тлу своје Србије, на путу за Трново, где се упокојио.

Неприступачан терен и невероватна природа која окружује манастир чине га посебним местом које никог не оставља равнодушним. На основу археолошких истраживања која су према подацима сурдуличке Туристичке организације обављена током 2006. и 2007. године утврђено је да манастир потиче из 13. века. Ипак, неки подаци Српске православне цркве указују да светиња потиче из 9. века (тачније 818. године), а да је обновљен у 13. веку.

Св. Сава, Фото Б. Субашић

Тада су га по подацима СПЦ обновили Дејановићи, а бугарски егзархисти дозидали су припрату крајем 19. века, тачније после Берлинског конгреса 1878. године.

Манастир је током историје био и мушки и женски, а монаха је у њему било све до балканских ратова. После Првог светског рата у њему није било монаштва, и тако је остало до Васкрса 2016. године, када је обновљена монашка заједница.

Народ се код ове светиње окупља неколико пута годишње: на Светог пророка Јеремију (14. маја), на Илиндан (2. августа) и на Велику Госпојину (28. августа).

Фото Ј. С.

Ипак, када временски услови дозвољавају има оних који походе светињу јер су чули да код манастира постоји и чудотворни извор. Реч је о извору Свете Петке, за чију воду постоји веровање да је лековита.

Недавно је изнад самог извора др Наташа Дејановић Димитријевић, позната уметница из Врања, израдила мозаик Пресвете Богородице, изнад самог извора. У шали каже да су можда неки њени преци зидали манастир, а да се она потрудила да његовој лепоти да свој допринос.

Фото Ј. С.

ГРОБЉЕ

НЕДАЛЕКО од манастира Ваведења Пресвете Богородице постоји и старо гробље које је подељено. На једној страни су сахрањивани мушкарци, а преко реке на брду жене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Смештање најстаријих чланова породице у дом за старе