ДОКТОР БЕКИЋ: Више страхујем од опуштања током слава него од омикрона

Novosti online

29. 11. 2021. у 09:19

ДИРЕКТОР Дома здравља Савски венац у Београду и координатор пунктова за вакцинацију на Београдском сајму и тржним центрима "Галерија" и "Ушће" Зоран Бекић рекао је да епидемиолошка ситуација јесте боља, а школски распуст и ковид пропуснице дају ефекте.

ДОКТОР БЕКИЋ: Више страхујем од опуштања током слава него од омикрона

Фото: Принтскрин

- Ако погледамо крај окотобра када смо имали дневно инфицираних између 6.000 и 7.000 – сада је тај број између 2.000 и 2.500, мањи је притисак на ковид болнице и ковид амбуланте - рекао је Бекић.

Према његовим речима, сада је ствар боља него што је била.

- У Дому здравља Савски венац крајем октобра било је између 400 и 500 прегледа дневно, а сада је између 200 и 250, викендом мање. Велики је број преминулих. Сада је време када је боља епидемиолошка ситуација да убрзамо имунизацију - каже Бекић.

- Ако се у европским државама јавља пети талас и појава омикрона, не можемо очекивати ништа боље ако останемо на овом степену имунизације - поручује др Бекић.

"Чим пада број новозаражених, пада и интересовање за имунизацију"

Изнео је податак да је на Београдском сајму и свим пунктовима који су у оквиру Дома здравља Савски венац мање интересовање за имунизацију последњих дана, чим пада број новозаражених особа, пада и интересовање за имунизацију.

Имунизује се дневно првим дозама између 2.000 и 3.600 особа, другим дозама између 3.500 и 5.000, трећим дозама између 15.000 и 23.000 особа – дневно 25.000 до 28.000 имунизованих особа.

- Крајем октобра дневно смо апликовали између 35.000. и 45.000 доза, прве дозе су биле дупло веће, између 4.500 и 6.500 – опет се опуштамо и пуштамо да корона преузме иницијативу која нас је сваки пут скупо коштала - каже Бекић.

Бекић подвлачи да постоји директна корелација између броја имунизованих и броја преминулих особа. У државама које имају висок проценат имунизације, као Португалија или Данска, преко 85 одсто, број преминулих лица је мали, двоје, троје преминулих.

Према његовим речима, ако погледамо Румунију и Бугарску, где је степен имунизације нешто више од 30 одсто, стање је катастрофално, велики је број умрлих особа.

- Код нас је проценат имунизованих нешто више од 58 одсто, то је из угла колективног имунитета мало и нећемо ништа постићи ако станемо сада, а успорили смо - рекао је Бекић.

 

Од чега се више страхује – од новог соја или слава и Нове године

Бекић каже да више страхује од опуштања током слава него од омикрона. Он се, како каже, појавио и временом ће стићи код нас.

Говорећи о деци и коронавирусу, Бекић истиче да је стање боље, школе раде класично, али указује да је потребан опрез, пред распуст у Дому здравља Савски венац дневно је било између 15 и 25 позитивне деце, сада је до двоје деце позитивно.

Додаје да су деца преносиоци вируса, све су теже клиничке слике код деце. У узрасту од 12 до 17 имунизовано је 3,34 посто.

- Мало је и зато ћемо пратити бројеве у школама и видећемо шта се дешава у амбулантама – да ли ће се прећи на комбиновани модел или продужетак зимског распуста, што је у овом стању неопходно - каже Бекић.

- Вакцине су безбедне и штите наше здравље - закључио је др Бекић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Крсташи - очи и уши заточеника нишког логора (3. део)