ЧЕТВРТИНА СТАРИЈИХ ОД 65 БЕЗ ВАКЦИНЕ: Иако је међу најстаријима највише цепљених, и они су далеко од добре заштите

И. Ковачић

29. 11. 2021. у 12:44

ПРЕМА подацима Института "Батут" у протеклих неколико недеља повећано је интересовање за прву дозу вакцине против ковида, али, како наводе, то је и даље недовољно за достизање задовољавајућег степена имунизације против вируса корона.

ЧЕТВРТИНА СТАРИЈИХ ОД 65 БЕЗ ВАКЦИНЕ: Иако је међу најстаријима највише цепљених, и они су далеко од добре заштите

Фото AП

Оно што посебно забрињава је што је и међу старијима од 65 година број невакцинисаних скоро 26 одсто!

Прву дозу цепива против ковида примило је 1.079.837 старијих од 65, другу њих 1.058.682, а трећу свега 685.063.

- Да смо успели да вакцинишемо целу популацију, број имунизованих од 74 одсто међу старијима од 65 година био би одличан резултат - каже др Зоран Бекић, директор ДЗ "Савски венац" и координатор највећег вакциналног пункта у земљи на Београдском сајму.

- Дакле, није проблем у 26 одсто невакцинисаних међу онима у седмој и осмој деценији живота, већ што смо потпуно подбацили у имунизацији млађих људи и деце, па нам они и даље шире вирус, преносе га на своје родитеље, баке и деке.

Деца у основним и средњим школама су велики резервоар вируса корона и масовно га преносе, а при томе се најмање одговорно придржавају мера.

- У Србији је вакцинисано свега 57 одсто пунолетних грађана, док је број деце занемарљив и износи око три одсто - каже Бекић.

Пада број новозаражених

У Србији су од последњег пресека потврђена 1.674 нова случаја короне од тестираних 9.826 особа. Од последица инфекције вирусом корона преминула је 51 особа. На болничком лечењу је 4.277 ковид пацијената, од којих је 209 на респираторима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)