ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ ПОЗВАО НА МИР: "Свако је свакоме потребан, не можемо једни без других" (ВИДЕО)

Новости онлине

28. 11. 2021. у 18:29

МОРАМО знати да немири, ма колико хтели да донесу мир, неумитно производе нове и нове немире, поручио је патријарх Српске православне цркве, обраћајући се верницима на почетку Божићног поста.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ ПОЗВАО НА МИР: Свако је свакоме потребан, не можемо једни без других (ВИДЕО)

Фото: Инстаграм

Патријарх Порфирије каже да је јуче са тугом пратио "како су међу нама, припадницима истог народа, али и грађанима Србије, независно од тога ком народу припадају, избили физички сукоби".

- На самом уласку у Божићни пост, бијемо се међусобно песницама, моткама, каменујемо аутобусе, разбијамо главе једни другима, уништавамо имовину. Не желим да анализирам шта је повод, а шта прави узрок сукоба; ни ко је крив, а ко је невин - поручује патријарх Порфирије.

Истиче да они који стварају конфликте и управљају кризама и сукобима у свету, али исто тако и они који код нас поларизују, деле и сваку тему политизују да би стварали раздоре из себичних, парцијалних интереса, све то добро знају.

- Могу само да молим све, да апелујем, да чувамо једни друге, а не да се бијемо. Свако је свакоме потребан. Не можемо једни без других. Свако да поштује свакога, на то нас Бог позива - наглашава патријарх.

- Молим се Богу да у данима Божићног поста своје мисли, жеље и молитве Христу Богу, једином миротворцу, усмеримо ка општем добру, разумевању, љубави и поштовању према ближњем, без обзира на чињеницу да су нам, по природи ствари, идеолошки, социолошки, политички и сваки други ставови различити - додаје патријарх Порфирије.

Наглашава да нас период поста, у који смо закорачили, подсећа и позива на неопходни мир.

- Међутим, морамо знати да се истински мир не може постићи без помирења и мира са Богом, то јест, без труда да, колико год је могуће живимо у складу са Христовим, јеванђелским системом вредности, које су сажете у тајни двоједине љубави, према Богу и према ближњем, што значи према сваком човеку. Морамо знати да немири, ма колико хтели да донесу мир, неумитно производе нове и нове немире - истиче поглавар Српске православне цркве.

- У том смислу, мир са Богом истовремено и безусловно подразумева ограничавање свога егоизма, самољубља, себичности, нетрпељивости, искључивости, једном речју ограничавање своје појединачне воље, и пружање права и простора другоме да изражавајући своју слободу и своје дарове и способности, на миран, цивилизован и демократски начин допринесе добру по свим питањима од општег значаја, како за садашњост тако и за будућност народа и државе. Са ових неколико мисли желим срећан и благословен Божићни пост, који нас води миру који јесте Христос међу нама - поручио је на крају обраћања патријарх Порфирије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА 18. МАЈ: Велика промена је стигла, температура нижа 10 степени, јак ветар, на југу киша и облаци, на северу сунце