НЕ ТРЕБА ДИЗАТИ ОВОЛИКУ ПАНИКУ: Др Шеклер о омикрон варијанти - Веровали или не, корона је најстабилнији вирус!

Новости онлајн

28. 11. 2021. у 10:01

ВЕРОВАЛИ или не, али корона вирус је изузетно стабилан вирус и обични људи и јавност не треба да се обазиру на мутације, да ли је дошао неки делта плус или било који други сој - готово је безначајно.

НЕ ТРЕБА ДИЗАТИ ОВОЛИКУ ПАНИКУ: Др Шеклер о омикрон варијанти - Веровали или не, корона је најстабилнији вирус!

Фото Принтскрин / РТС

Међутим, иако се не мења тако брзо као грип, иако имамо вакцине које су и даље ефикасне, нећемо га се отарасити док се сви на планети не пелцују, па и Африка, где је свега два и по процента становништва вакцинисано и одакле баш због те невакцинисаности опет може да крене нешто, рекао је још пре недељу дана вирусолог Миланко Шеклер из Специјалистичког ветеринарског института Краљево.

Цео свет је у паници због омикрона, соја ком је СЗО управо дала такво име према грчком алфабету, а заправо је Б.1.1.529, откривен у Јужној Африци. Детектован је и у Белгији и Немачкој, па је велики број летова ка шест афричких земаља забрањен...

- Тај омикрон сој, због којег се сад дигла оволика фрка, нађен је још почетком новембра и тада је био интересантан да се прати. Оболело је 90 људи у Јужној Африци, неколико у Боцвани, али још нема никаквих података на основу којих би требало да се диже оваква паника. Нико не јавља да ти оболели имају тежу клиничку слику или је зато већа смртност. Не знамо како мутације утичу ни на преношење, ни на отпорност вакцина, ни на клиничку слику, и то никако не може да се закључи на основу мутација - каже Шеклер.

Он истиче да коронавирус спада у најстабилније вирусе и вирусе најмање подложне променама, за разлику од вируса грипа.

- Сваки године је други сој грипа, а делта сој короне овде је већ годину дана, тако да је све јасно. Грип и корона нису из исте фамилије вируса. Вирус грипа има осам парчића генома и када се два вируса сретну у истој ћелији, размене те комадиће. Када се неко инфицира вирусом инфлуенце, то јест добије грип, у истом моменту инфицира се с два различита соја, онда се они парчићи које сам поменуо међусобно размењују и то ствара могућност да се праве подтипови, па имате Х5Н1, Х1Н1, Х1Н2 и тако више од 250 основних комбинација. А коронавирус се састоји из једног јединог генома, који је најдужи геном у природи. И има 29.000 слова и мора негде неко слово да се промени у томе да би се корона променила. Значи, коронавирус спада, веровали или не, у најстабилније вирусе.

Зашто нас онда урнише скоро две године, питање је.

- Да сам у праву, доказује и то да после више од годину и по дана пандемије користимо исте вакцине и уопште нису морале да се мењају. За грип се сваке године у ону једну бочицу вакцине убацују по четири различита соја грипа у зависности од тога које су врсте присутне на терену. А ми се вакцинишемо већ скоро годину истим вакцинама, које су ефикасне. То говори да је ово стабилан вирус и да је будалаштина да ће морати да се мења. И не треба уопште да се обраћа пажња на варијанте. То је питање за вирусологе, имунологе и епидемиологе, за јавност је потпуно небитно. За јавност коронавирус је један - наглашава Шеклер.

Шеклер наводи и да је "једна од највећих глупости ове пандемије тзв. признавање и непризнавање појединих врста вакцина":

- То је највећа срамота медицинске струке, да се ни у једној земљи света није изборила да се о овом питању одлучује на основу стручних критеријума, а не политике. Кинеска вакцина важи у Мађарској, Грчкој, али не у Швајцарској... Или руска не важи у ЕУ, али важи у Мађарској, Грчкој. Кад куче вакцинишете у Србији, без обзира на то ко је ту вакцину произвео, можеш с њим да идеш било где у земље ЕУ, нико те не пита која је вакцина. Замисли те срамоте да за животиње можеш да употребиш било коју регистровану вакцину, а за људе неко некога зеза.

На нашу констатацију да су вакцине изгубиле на ефективности променом сојева, те далеко слабије делују на делта у односу на првобитни, вухански, Шеклер каже:

- Када је вакцина против грипа ефикасна 55 одсто, сматра се савршеном, а све вакцине против короне имају ефикасност већу од 80 одсто. У почетку су имале и преко 90 одсто, што је ненормално, и то је управо зато што је овај вирус стабилан.

- Да се вакцинисало више од 80 одсто светског становништва, већ бисмо имали корону иза себе. Повремено би се заражавао неко ко није вакцинисан, повремено и неко ко јесте, али ми то не бисмо примећивали, вирус би се прилагодио и постао благ, један од хуманих, обичних вируса који већ постоје. Али све док у Африци имате 2,5 одсто вакцинисаних, а сви остали континенти благо али сигурни иду према том проценту од 80 одсто, нема краја. У једном тренутку у Африци ће вирус да кружи, да се стварају нови сојеви и постојаће опасност за неколико година да се појави, толико дуго ће бити потребно, па ће слабије да штите вакцине, па ћемо опет да дођемо у исту ситуацију. Поента је да Африци морају да се поклоне вакцине. На крају ће вакцине морати да буду поклоњене Африци, то је сигурно - истиче Шеклер.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Јајне ћелије куповаћемо из Шпаније