СТИЖЕ КРАЈЕМ ГОДИНЕ: Астероид јачи од нуклеарне бомбе приближава се Земљи

Novosti online

27. 11. 2021. у 22:56

АСТЕРОД пречника 190 метара, чији би удар изазвао уништење веће него атомска бомба, лети према Земљи и приближиће јој се 27. децембра.

СТИЖЕ КРАЈЕМ ГОДИНЕ: Астероид јачи од нуклеарне бомбе приближава се Земљи

Фото: Принтскрин

Астероид који се приближава назван је 2018 АХ и забележио га је систем НАСА за праћење астероида. Он не би требало да погоди нашу планету, већ ће јој се приближити на удаљеност од 4,5 милиона километара, око 12 пута даље него што је удаљеност до Месеца, наводи „Џерузалем пост“.

Овај астероид већ једном се приближавао Земљи и то на много мањој дистанци. Он је 2018. године пролетео на удаљености од 296.758 километара, што је три четвртине пута од наше планете до Месеца. Тада се приближио непримећен и астрономи га нису видели све док није прошао поред Земље.

Од тада, Земљи се није приближио већи астероид, а ни не очекује се све до 2028. године, када би требало да стигне огромни, скоро километар дуг 2001 WН5. Ипак, не очекује се да ни тај астероид удари у нашу планету, већ да јој приђе на 249.000 километара.

Астероид 2018 АХ који се приближава имао би велику разорну моћ када би погодио Земљу, а научници га пореде са Тунгуском експлозијом у Русији 1908. године, јер се верује да је и њу изазвао астероид сличне величине.

Према проценама научника, експлозија таквог астероида у ваздуху изазвала би удар од 12 мегатона, што је 800 пута више него атомска бомба бачена на Хирошиму.

Експлозија коју је изазвао астероид код Тунгуске, и поред јаког удара, имао је мало жртава, претпоставља се да их је било троје, иако је уништено више од 2.000 квадратних километара углавном шуме, пошто се радило о подручју које је тада било веома слабо насељено.

Ударни талас који се проширио обишао је целу планету, а експлозија се чула стотинама километара далеко. Очевици, удаљени десетинама километара од места Тунгуске експлозије, тада су испричали да је све изгледало „као да се небо раздвојило и из њега се појавила ватра“.

Тунгуска експлозија била је најјача откако се историја бележи, иако је било већих догађаја у праисторији.

НАСА упозорава да би сваки астероид већи од 140 метара у пречнику могао да има катастрофалне последице по Земљу.

Због тога је та свемирска агенција недавно лансирала свемирску летелицу „Дарт“ у пробну мисију скретања путање астероида који представљају потенцијалну или реалну опасност за Земљу.

БОНУС ВИДЕО - ОВДЕ СУ УЛАЗИЛИ САМО ОДАБРАНИ: На 35. спрату "Генексових" кула налази се место за некадашњу елиту

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)