ЗАШТИТНИК ЉУДИ, АЛИ И ЖИВОТИЊА: Јанковић из Јагодине активан у савезу

Зорица Глигоријевић

28. 11. 2021. у 07:02

ПОРЕД тога што се као припадник Војске Србије Саша Јанковић (47) из Вољавча надомак Јагодине определио да штити своју домовину, он годинама ради на заштити домаћих раса живине.

ЗАШТИТНИК ЉУДИ, АЛИ И ЖИВОТИЊА: Јанковић из Јагодине активан у савезу

Једини у Поморављу узгаја сврљишку кокош, Фото З. Глигоријевић

Део је тима Савеза за одгој ситних животиња, који са Ветеринарским факултетом ради на стандардима за те расе и нада се да ће их наредне године признати Европски савез одгајивача ситних животиња. Јанковић узгаја око 200 комада живине. Прво је, пре десет година, почео са сомборском капорком, старом расом кокоши која је током Великог рата била пред истребљењем. Како их сада у стандард варијанти у Србији има неколико хиљада, гаји патуљасту варијанту.

- За сврљишком коком трагао сам пет година, а већ три године радим селекцију и "чишћење" те расе. Једини сам узгајивач у Поморавском округу и један од само петоро у Србији, па можемо да их размењујемо да бисмо "освежили крв". Имам 30 комада ове, старе балканске расе, узгајане на простору Сврљишких планина. Коке су ситне, годишње носе стотинак јаја, док остала живина носи и по 180 јаја, месо им је жилавије. Због тога нису комерцијалне и биле су готово истребљене - каже Јанковић и додаје да има и неколико примерака расе винчански јеленак, која је пред изумирањем.

Винчански јеленак, Фото З. Глигоријевић

Удружење за заштиту и одгој ситних животиња "Зоо Јагодина", чији је он председник, ове године решило је да, у сарадњи са Ветеринарским факултетом, покуша да врати јагодинску ћурку, која је постојала још пре Првог светског рата, а центар за одгој била је управо Јагодина, чији су мештани, баш по тој ћурки, прозвани "ћурани".

- Трудим се да пронађем ову расу, да је уматичим и урадим стандарде. То је мало ситнија ћурка црно-беле боје, максимално достиже пет-шест килограма, месо је лошијег квалитета, па су сељани престали да је узгајају - вели Јанковић, који од аутохтоних раса живине узгаја банатске голишијане, чији је број у Србији повећан на неколико хиљада, захваљујући државним субвенцијама и напорима узгајивача.

Изложбени примерци, Фото З. Глигоријевић

УДРУЖЕЊЕ

УДРУЖЕЊЕ за заштиту и одгој ситних животиња "Зоо Јагодина", основано пре седам година, има 40 чланова из Поморавског округа, али и Београда и Велике Плане, који узгајају живину, голубове, куниће и птице. Удружење је члан Савеза одгајивача ситних животиња "Аос", који је члан Европског савеза одгајивача, па могу да излажу и на међународним изложбама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)