ПРАВИ РАЈ ЗА ФЛАМИНГОСЕ: Репортер "Новости" у царству птица, у Улцињској солани "Бајо Секулић"

Биљана Дабић

28. 11. 2021. у 12:43

НА непуних пет километара од урбаног језгра града Улциња налази се оаза природе - рај за птице.

ПРАВИ РАЈ ЗА ФЛАМИНГОСЕ: Репортер Новости у царству птица, у Улцињској солани Бајо Секулић

Фламингоси овде проводе целу годину, Фото Приватна архива

То је Солана "Бајо Секулић", Парк природе у којем се практикује несвакидашњи вид "рекреације" - посматрање птица. Улцињска "Солана" једно од најатрактивнијих станишта птица, налази се на чувеном Јадранском коридору за миграцију селица.

Од настанка, тридесетих година прошлог века судбина "Солане" је везана за птице. Станари мочваре, лагуне, населили су простор пре него што је овде настао производ мора, сунца и ветра - морска со. За птице је "Солана" важан биодиверзитет: и за селице, и за оне којима је слано језеро станиште током целе године.

Јесен је време миграција многих птица. Како се птице припремају за захтевну сеобу, лет преко Јадрана који се од Улциња до обале Италије мери дужином од 200 километара? Како скупљају снагу за сеобу на којој изнад мора немају могућност да стану? Шта се дешава с пролећа када милиони птица из Африке долазе исцрпљујућом деоницом преко Средоземног мора и у улцињској "Солани" обнављају снагу, допуне енергију за даљи лет ка Европи? Одговори на ова и многа друга питања су у царству птица, у овом Парку природе.

Фото Приватна архива

Интересантан је податак да је у Црној Гори регистровано више од 350 врта птица, од којих је око 250 нашло станиште у "Солани", која заузима простор од 1.492 хектара. На простору Европе има око 500 врста птица што значи да половина птичјег света живи управо на локалитету улцињске "Солане", што је довољан разлог да се посети улцињску "Солана".

Најбољи услови за посматрање птица су у време миграције, од марта до јуна и од друге половине августа до краја новембра. Стручњаци тврде да колико год пута да неко посети "Солану", доживеће да поједине врсте види први пут, што значи да је сваки повратак на овај простор - нови доживљај.

Фото Приватна архива

За многе посетиоце Парка природе у Улцињу најлепши доживљај је посматрање фламингоса - птица које су симбол улцињске "Солане". Управо због фламингоса црногорске туристичке агенције организују туре "Посматрање птица" у "Солани". Овде је и једино гнездилиште фламингоса на источној обали Јадрана, а птице овде бораве свих 12 месеци.

Центар за заштиту птица спроводи месечни мониторинг. Према њиховим подацима, у Солани буде до 2.500 фламингоса. Ове харизматичне птице живе у јатима.

Када се наводе посебности ове врсте, поред осталог, то је птичије млеко које је у свету људи симбол раскоши. Фламингоси заиста и изгледају раскошно. То је први утисак кад кроз објектив двогледа, или телескопа посматрате колонију фламингоса. У то се уверио репортер "Новости" у овом Парку природе. Необичне птице са дугим ногама, танким вратом, имају перје од најсветлијих до розикастих нијанси. Њихова боја перја поприма ружичасте нијансе јер се хране воденим животињама, врстом ракова, а та исхрана је богата бета- каротеном. Занимљиво је да мужјаци имају изражајније боје перја, чак до нијанси црвене.

"Солана" привлачи многе ретке врсте, Фото Приватна архива

Фламингоси су познати и по томе што готово увек стоје на једној нози. Неки научници тврде да на тај начин чувају топлоту тела јер једном ногом у води губе много мање телесне топлоте, него да су у њој са обе. Међутим, ове птице уопште не морају да користе мишиће да би стајале на једном екстремитету. Истраживања су потврдила да је фламингосима заправо лакше да стоје на самој на једној нози.

Ову као и многе друге занимљивости о лепим птицама могу да се чују током "Фламингос туре у улцињској Солани". Водич ће објаснити и да фламингоси живе у пару, шта привлачи женке, коју вештину користе да горњим кљуном захватају храну.

У БРИТАНИЈИ НАЦИОНАЛНИ СПОРТ

ПРОЦЕЊУЈЕ се да у земљама ЕУ има више од шест милиона љубитеља птица, а у САД чак око 50 милиона људи. У Великој Британији је 1889. године формирано Краљевско друштво за заштиту птица, прво такве врсте, док данас има око три милиона удружења који се баве проучавањем птица. Орнитолози кажу да је посматрање птица у Великој Британији "национални спорт".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Смештање најстаријих чланова породице у дом за старе