"УБИЦА ТЕНКОВА" НАОРУЖАЋЕ "МИЛОША": Систем "корнет", чија је испорука Србији потврђена у Сочију, у самом је врху противоклопног наоружања

Р. Др.

27. 11. 2021. у 10:00

"ЈЕДАН хитац - један уништени непријатељски тенк" - фраза је којом се најчешће описује снага преносног противоклопног ракетног система "корнет", руске производње. Испорука ових ракета потврђена је после сусрета председника Русије и Србије Владимира Путина и Александра Вучића, а реч је о једном од највећих појачања тактичке моћи Војске Србије последњих година.

УБИЦА ТЕНКОВА НАОРУЖАЋЕ МИЛОША: Систем корнет, чија је испорука Србији потврђена у Сочију, у самом је врху противоклопног наоружања

Новости

Систем "корнет" сматра се самим врхом светске противтенковске и противоклопне ракетне технике, а примену у Војсци Србије наћи ће у пешадијским јединицама. Овим убојитим средством биће наоружано домаће борбено оклопно возило "милош", које је од недавно у јединицама. Руски "убица тенкова" требало би да замени домаћу противоклопну ракету "маљутка", која чак и у модернизованој верзији више не може да издржи изазове садашњице.

Вођена ракета "корнет" калибра 152 милиметра, према званичним перформансама, има домет до осам километара, а пробија оклоп дебљи од метра. Ефикасно се користи за уништавање бункера и утврђених објеката и оклопних возила и друге технике. Ради по принципу "испали и заборави", а дејствује са постоља, али и са војних возила.

Набавка овог система за Војску Србије наставак је партнерства Русије и Србије дефинисаног споразумом о војнотехничкој сарадњи. Иако није реч о стратешком, већ о тактичком одбрамбеном наоружању, најава набавке "корнета" изазвала је нови талас оптужби и претњи у региону, посебно у Хрватској и Федерацији БиХ. Модернизација ВС, поново се проглашава "ратним бубњевима" који се оглашавају из Београда.

У регионалним квазианализама, међутим, пренебрегава се чињеница да све државе региона воде досад невиђену трку у наоружавању. У њој предњаче чланице НАТО, које модернизацију Србије и њених оружаних снага користе као алиби за набавку савремених борбених авиона, хеликоптера, артиљерије... Хрватска је са Француском управо "погодила" набавку ловачких авиона "рафал", а овај посао уследио је после куповине хеликоптера "блек хок". Убрзано се модернизују и армије Румуније и Бугарске, као и Мађарске.

ЈЕФТИН, А ЕФИКАСАН

ПРЕМА својој намени, "корнет" је јефтина ракета. Иако се цена једног борбеног комплета (лансер, нишанске справе, термовизија...) мери стотинама хиљада евра, један овакав пројектил довољан је за уништење тенкова и возила вишемилионске вредности. Према свим мерилима, "корнет" је јефтинији од западне и израелске конкуренције, с тим што му је борбена моћ подједнака или већа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)