ОТВОРЕН ЛЕГАТ ИВАНКЕ ЛУКАТЕЛИ: Изложба са фотографијама и личним стварима примабалерине у Адлигату

В.Ц.С.

26. 11. 2021. у 13:51

ЛЕГАТ примабалерине и баронесе Иванке Лукатели (1948.) отворен је данас у Свечаној сали Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат. Отварању је присуствовао редитељ Љубиша Ристић, као и балетска трупа КПГТ-а, коју већ годинама обучава Лукатели, а која је овом приликом извела пригодан програм.

ОТВОРЕН ЛЕГАТ ИВАНКЕ ЛУКАТЕЛИ: Изложба са фотографијама и личним стварима примабалерине у Адлигату

Фото: Адлигат

У легату, који прати пригодна изложба, између осталог, налази се комплетна архива и фото-архива коју је Лукатели сакупљала о својим наступима. Приказане су и награде, лични предмети, песма коју је чувеној примабалерини написао песник Мирослав Антић, а коју су "Новости" недавно премијерно објавиле, као и слика коју је за њу насликао. Ту су и стотине писама и честитки колега и пријатеља. Изложба ће бити отворена у Адлигату до 15. децембра, а затим ће бити послата у друге градове широм Србије.

На изложби су приказане и слике Иванкиног оца, познатог црногорског сликара и једног од оснивача црногорске кинематографије, Антона Лукателија.
- Највеће изненађење било је отварање легата на дан мог рођења и кад сам видела изложбу коју су припремили добри и паметни људи, тек тада сам схватила шта сам све у животу направила. Како каже потпредседница Адлигата, моја пријатељица Горица Лазић, сад сам на нултој години, крећем испочетка - рекла је Иванка Лукатели.
Лукатели је једна од најзначајнијих српских балерина, примабалерина Народног позоришта у Београду и Националног баварског позоришта у Минхену. На сцени се појавила више од пет хиљада пута, од чега чак три стотине пута играјући у "Лабудовом језеру". Уједно, она је једна од најзначајнијих српских балетских педагошкиња, која је током радног века одржала 27.000 часова на неколико континената. Као директорка балета радила је у Српском народном позоришту, у Новом Саду, и Народном позоришту, у Београду. Завршила је Средњу балетску школу "Лујо Давичо", а специјализацију на Московској државној балетској школи. Као врхунска балерина гостовала је у скоро свим државама света, а нарочито је био запажен њен успех на Међународном конкурсу младих балетских уметника у Москви, у финалу такмичења балетских парова у Јапану и солистички ангажман у минхенској Опери.
Једна је од најнаграђиванијих српских балетских уметника. Између осталог, добила је пет позоришних награда за најбоља годишња остварења (Народно позориште), награде Љубљанског Бијенала за најбоље остварење, награде за најбоље уметничко остварење града Минхена, Октобарску награду града Београда, Награде за животно дело Удружења балетских уметника Србије, признање националног уметника од Министарства културе Србије.
- У Београду сам се родила, годину дана сам живела у Москви, нешто мање у Јапану, две године сам играла у Минхенском балету, радила сам и у Истанбулу, Панами, на Сицилији... Преко уметности, а уметност игре сви разумеју, мој живот је везан за цео свет - каже Иванка Лукатели.
Занимњљиво је да Иванка Лукатели носи титулу баронесе и потиче из знамените италијанске породице чији су чланови, између осталог, и један папа, затим познати композитор и виолиниста из 18. века Пиетро Антонио Локатели, и један познати фудбалер.
Легат је формиран на иницијативу чланице оснивача Удружења Адлигат Стеванке Чешљаров.
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)