НОВИ СОЈ КОРОНЕ ОПАСНИЈИ ОД ДЕЛТЕ? Може да се детектује и преко ПЦР теста

М. Стојановић

26. 11. 2021. у 11:35

НОВА варијанта коронавируса која је названа Б.1.1.529 идентификована је у Јужној Африци, а тамошњи званичници кажу да је ситуација веома забрињавајућа.

НОВИ СОЈ КОРОНЕ ОПАСНИЈИ ОД ДЕЛТЕ? Може да се детектује и преко ПЦР теста

Фото: ЕПА

Страхује се да би нови сој могао да подстакне нове таласе епидемије у многим земљама и изврши притисак на здравствене системе, компликујући напоре за поновно отварање економија и граница.

Европски берзански индекси и фјучерси на сирову нафту су пали, док су трезори ојачали. Владе широм света почеле су да забрањују путнике из Јужне Африке и околних земаља.

Ево шта о овом новом соју знамо до сада:

1. Шта је другачије у овој варијанти?

Научници кажу да Б.1.1.529 носи велики број мутација у свом шиљастом протеину, који игра кључну улогу у уласку вируса у ћелије у телу. То је такође оно што је мета вакцина. Истраживачи још увек покушавају да утврде да ли је преносивији или смртоноснији од претходних сојева.

2. Одакле је дошла?

Засада постоје само спекулације. Један научник са UCL Genetics Institute у Лондону рекао је да је вероватно еволуирао током хроничне инфекције имунокомпромитоване особе, вероватно код нелеченог пацијента са ХИВ/АИДС-ом. Јужна Африка има 8,2 милиона људи заражених ХИВ-ом, највише на свету. Бета варијанта, мутација идентификована прошле године у Јужној Африци, такође је можда дошла од особе заражене ХИВ-ом.

Детектује се преко ПЦР теста

Тулио де Оливеира, директор Центра за епидемијски одговор и иновације у Јужној Африци, рекао је да је "забринут" због ове варијанте и да је она узрок око 90 одсто од 1.100 регистрованих случајева вируса у среду у провинцији Гаутенг. Необично је, рекао је он, да се сој може открити анализом резултата редовних ПЦР тестова, без употребе геномског секвенцирања.

- Кључно питање на које треба одговорити је какав је тачно ефекат (ове варијанте) на вакцине - додао је он.

3. Колико је распрострањена?

Од четвртка је откривено скоро 100 случајева у Јужној Африци, где је постала доминантна врста међу новим инфекцијама. Рани резултати ПЦР теста показали су да је 90% од 1.100 нових случајева пријављених у среду у јужноафричкој провинцији која укључује Јоханесбург узроковано новом варијантом, каже Тулио де Оливеира, професор био-информатике који води институције за секвенцирање гена на двa јужноафричкa универзитетa. У суседној Боцвани званичници су у понедељак забележили четири случаја код људи који су били потпуно вакцинисани. У Хонг Конгу је пронађена варијанта код путника из Јужне Африке, а идентификован је још један случај код особе која је била у карантину у хотелској соби преко пута ходника. Израел је такође идентификовао један случај код човека који је недавно путовао у Малави.

4. Како су тржишта одговорила?

Вести о новој варијанти узбуркале су финансијска тржишта у петак пошто су акције, приноси на трезор и нафта потонули - са акцијама везаним за путовања међу највећим падом. Јен, који се обично сматра средством сигурног уточишта, порастао је 0,6% у односу на долар, док је јужноафрички ранд пао на једногодишњи минимум. Акције у САД, које ће се наставити са трговањем након празника Дана захвалности, требало би да се отворе ниже, при чему су децембарски уговори на индексу С&П 500 пали за 1,7%, највише од септембра. Европске акције су највише пале од јула, са индексом Еуро Стокк 50 за 3%. Трезори су порасли у целости, гурајући приносе на доле, а петогодишња стопа је пала за 13 базних поена. Фјучерси на сирову нафту у Њујорку пали су за чак 6,4 одсто и трговали испод 74 долара по барелу. Бакар, никл и алуминијум пали су за најмање 2% на трговању у Лондону.

5. Како реагују друге земље?

Велика Британија је издала привремену забрану летова из шест афричких земаља, а друге су следиле тај пример. Сингапур ограничава улазак људима који су боравили у Јужној Африци и оближњим земљама у последњих 14 дана, док је Европска унија предложила обуставу ваздушног саобраћаја из јужне Африке. Аустралија је саопштила да неће искључити пооштравање граничних правила за путнике из јужне Африке ако ситуација ескалира, док је Индија појачала контролу долазних путника из Јужне Африке, Боцване и Хонг Конга.


6. Колико је ова варијанта забрињавајућа?

Прерано је рећи. Светска здравствена организација саопштила је да постоји мање од 100 целих геномских секвенци новог соја, што би могло да допринесе времену које је потребно за проучавање његовог упоређивања са претходним сојевима и његовог утицаја на ковид терапије и вакцине. Вируси мутирају све време, а промене понекад чине вирус слабијим или га понекад чине вештијим у избегавању антитела и инфицирању људи.


7. На шта следеће треба да пазимо?

СЗО је сазвала састанак у петак да би се разговарало о Б.1.1.529 и одлучило да ли ће он бити званично означен као варијанта од интереса или забринутости. Ако то уради, добиће име грчког слова према шеми именовања СЗО, вероватно слово „ну“. Више детаља о томе колико је варијанта заразна и смртоносна би такође требало да дође док истраживачи наставе да истражују податке око Б.1.1.529.

(Блумберг)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЉУДИ НЕИСТИНЕ ДОЖИВЉАВАЈУ КАО СТВАРНОСТ Немци критикују Шолца: Уме ли он да разговара?