"ДВА СУ РАЗЛОГА ДА РАСПУСТ ПОЧНЕ РАНИЈЕ" Доктор Кон упозорио: Следи период неповољних епидемијских догађаја

Новости онлајн

26. 11. 2021. у 08:36

ЕПИДЕМИОЛОГ и члан Кризног штаба др Предраг Кон каже да улазимо у период неповољних епидемијских догађаја - зима, славља, славе, католички, па православни Божић. Ипак, како каже, оптимиста је да ће се наставити пад броја новозаражених.

ДВА СУ РАЗЛОГА ДА РАСПУСТ ПОЧНЕ РАНИЈЕ Доктор Кон упозорио: Следи период неповољних епидемијских догађаја

Фото: Принтсцреен/РТС

Предраг Кон је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да постоје два разлога што зимски распуст за ученике треба да почне раније.

- Отприлике у време католичког Божића наши људи који раде на западу долазе у нашу земљу, тамо је експлозија делта плус соја корона вируса, који ми још овде нисмо утврдили да циркулише, али мислимо да је ту, али нема доминацију - додаје Кон.

Такође, наводи, у другој половини децембра очекујемо долазак вируса грипа, који је у региону већ присутан и доказан.

- Верованто је и он већ код нас, али није достигао свој потенцијал. То је битно зато што школе представљају близу милион људи који су у затвореном простору, ако додате родитеље и баке и деке, пола Србије је на неки начин везано за школе, да ли раде или не раде. То јесте разлог, не излази се са датумом, то мора бити потпуно договорено и са просветом. Имали смо консултације са премијерком и јасно смо рекли и да би било пожељно да буде 20. децембар и да би било пожељно да тада буде, то је повезано и са празником, Свети Никола је у недељу, пре тога би почео распуст, колико знам, 31. се планира, па је то неких десетак дана раније - истакао је Кон.

Наглашава да се то не може радити без Министарства просвете тако да, каже, има значаја и шта они одреде.

- Треба да закључе оцене, одмах су реаговали, и то са правом, запослени у просвети. На тај начин се спречава могућност да оно што уђе споља преко деце дође до расејања и то је разлог, да се спречи и грип, да се одложи да не би два таласа дошла истовремено. Надамо се да ће грипа бити мање, прошле године га нисмо ни открили. Док год доминира сарс-ков-2, грип ће бити потиснуст и неће бити толико присутан - указује Кон.

Фото: Схуттерстоцк

Када је реч о епидемијској ситуацији, Кон је рекао да опадања броја новозаражених има и ове недеље.

- Имали смо и прошле, почело је то отприлике са почетком оног продуженог распуста, тада се почео јасно видети пад. Очекује се да се успори пад наредне недеље, види се већ и данас. То је тако зато што од те две ствари, ковид пропуснице и продужени распуст, ког сад нема, очекујемо да видимо шта ће се десити. Да ли ће стагнирати на око 2.000 дневно или ће кренути благи пораст, тек ћемо видети, то не може да се предвиди толико далеко унапред - навео је Кон.

Рекао је да улазимо у период неповољних епидемијских догађаја – зима, славља, славе, католички, па православни Божић.

- Имамо могућност да са распустом утичемо на природни ток, имамо време за вакцину које треба максимално искористити, не знамо шта ће бити са вирусом, не може се много унапред говорити, али јесам оптимиста - рекао је Кон.

 

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

АРХИЕПИСКОП СТЕФАН: Данашњим чином потврђена љубав две сестринске цркве (ФОТО/ВИДЕО)