ПОЗНАТ УСЛОВ ЗА 20.000 ЕВРА ЗА СТАН: Министар разјаснио - Млади парови морају да буду у браку да би решили стамбено питање

Novosti online

25. 11. 2021. у 15:32

ПОСЛЕ најаве нових демографских мера председника Србије Александра Вучића, министар за демографију и бригу о породици Ратко Дмитровић каже да држава није узела кредит да би обезбедила стимулацију грађана, а прве три мере су 300.000 динара за прво дете, олакшице за студенте који реше да постану родитељи, као и помоћ око решавања стамбеног питања.

ПОЗНАТ УСЛОВ ЗА 20.000 ЕВРА ЗА СТАН: Министар разјаснио - Млади парови морају да буду у браку да би решили стамбено питање

Фото: Депоситпхотос

- Није узет кредит. Нађено је оно што треба да се нађе у буџету. Само да видимо какве ће резултате те мере да дају. То је у оквиру Закона финансијске помоћи породици који је донет 2018. Стимуланси ће бити за прво, друго, треће и четврто дете. Мере које је изнео председник су само један део - истакао је Дмитровић за ТВ Прва и навео да ће те мере бити на снази до краја јануара.

Дмитровић је рекао да је у питању комплексан проблем када је реч о демографији и навео да није у питању само новац. Истакао је да је фертилитет у развијенијој и богатој Норвешкој 1,6, а у Србији 1,5.

Говорећи о помоћи у решавању стамбеног питања, односно 20.000 евра, он је навео да треба видети са правницима како ће то изгледати, али је објаснио да ће сигурно услов бити да су партнери у браку.

Министар Дмитровић је навео да ће од јануара већина ствари бити познате.

- Ако неко не жели да има дете, то је потпуно легитимно и не може новац да га стимулише. Ово су озбиљне суме новца за почетак, када се дете подиже. Посебно бих скренуо пажњу на меру о студентима - могућност да брачни пар од 20, 21, 22 године старости одлучи да има децу, али студира. Та студенткиња добија олакшице, нема рокове, не губи годину, односно може да заврши факултет до 26. године (28. уколико је у питању медицински факултет). Нема обнављања године, што је битно - навео је он и истакао да ће студенти бити у могућности да се договоре са професором када је реч о полагању испита.

Дмитровић се осврнуо на проблем код младих жена када је реч о запошљавању, јер послодавци питају те особе да ли су удате и да ли планирају да имају децу, те се онда у већини случајева деси да буду прецртане са листе кандидата.


Министар сматра да се овом мером решава тај проблем.

БОНУС ВИДЕО: ПЕЛЕТ ЈЕ ВЕОМА ТРАЖЕН ОВИХ ДАНА: Како се прави и зашто је толико поскупео?


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)