ОСТАВИО ПОЛИТИКУ ПА САД КИСЕЛИ КРАСТАВЦЕ: Рака Радовић (70) већ пет година у пензији у родној Почековини конзервира воће и поврће

С. Ј. М.

25. 11. 2021. у 12:26

РАКА Радовић (70), сигурно најпознатији политичар из Трстеника, који је славу стекао деведесетих година специфичним наступима као републички и савезни посланик, последњих година се бави прерадом воћа и поврћа. Пуних пет година је у пензији, али он те дане проводи радно у својој Почековини. У том селу у ком живи од осме године, са сином Душаном већ целу деценију има фирму за конзервирање воћа и поврћа.

ОСТАВИО ПОЛИТИКУ ПА САД КИСЕЛИ КРАСТАВЦЕ: Рака Радовић (70) већ пет година у пензији у родној Почековини конзервира воће и поврће

Рака са супругом Надом

Из њиховог погона свакодневно излазе хиљаде и хиљаде теглица киселих краставаца, паприка, карфиола, мешане салате или компоти од трешања, шљива, купина. Како нам каже, раније су правили и слатка од шумских јагода, џемове од купина и шљива, али сад само по наруџби.

- Народ данас мање једе то слатко, много људи болује од дијабетеса, не продаје се баш добро, па тај слатки програм врло мало правимо, већ углавном ово кисело - каже нам Рака. - Радимо успешно, мада су велики трошкови, а цене нису, па онда ни зарада није велика, али живимо од тога. Не жалимо се. Годишње прерадимо око 400.000 килограма поврћа. Мању количину сами узгајамо, али око 90 одсто откупљујемо.

Рака је увек доживљаван као човек из народа, можда и зато што никада није одустао од свог расинског изговора, па као такав и сада устаје зором. На послу је каже од четири ујутру кад почиње загревање котлова за пастеризацију и ради док не заврши, понекад се деси и до десет увече:

- Последњих година син Душан је преузео већину посла, па сам ја ту више као интервентна јединица, интервенишем кад нешто зафали на машини, а машине раде стално, па стално нешто око њих треба. Мада и син који је машински инжењер одрађује добро тај посао.

Душан заједно са родитељима живи у кући и како нам каже Рака чекају да се ожени.

- Има 30 година, време му је, ја сам се са 26 оженио. Није заказао свадбу, а ми у кући нити да питамо, нити да не питамо, све смо у дилеми - смејући се прича нам Рака. - Ћерке су ми економисти, раде свој посао и једна је у Београду, а друга је удата у Трстенику и има троје деце. А супруга Нада је као и ја пензионер. Она ужива. Радницима кува кафу. Једно јутро у дворишту ја вучем неку палету краставаца, а она гура, кад ето ти мог брата Језде, виче: "Је ли то јутарња фискултура за пензионере!"

Унуци му, каже Рака, често долазе из Трстеника, па заједно раде математику, а помало играју и кошарку:

- Класични кампањци. Кад је контролни из математике, ето ти их дотрче са свеском, а овако и не мисле на вежбанку. Ја објашњавам, а они ако хоће нека уче. Стално им причам учите математику да развијете логику, а после ће све да дође само. Знање улази само преко оловке, а онда може и компјутер.

Иако је већ неколико година члан Српске напредне странке, јер су га како наглашава из СПС још одавно истерали, дошли неки нови клинци, Рака Радовић нам каже да више није политички ангажован у Трстенику.

- Из Општине сам отишао 2010. године и покренуо своју фирму. На изборе више не излазим, има млађих. Једино се ангажујем ако затреба неки наступ на овим локалним телевизијама, онда сам ту да "омлатим" некога. Скоро сам био у емисији са једним што хоће да му дамо власт. Чуј да му дамо?! Човече освоји је на изборима.

ЉУДИ СЕ УДАЉИЛИ ЗБОГ ВИРУСА

РАДОВИЋ нам каже да се у последње време народ доста удаљио због епидемије короне, људи састају само кад морају, па више нема оних дружења као раније.

- Много је људи умрло од короне у овом крају. Народ је зато уплашен и забринут. Мене, хвала богу, здравље добро служи. Са стране дођу кад је берба, а ја бих тад за мочугу ухватио. То је оно "кад се копа, нема попа, а кад се пије попу двије" - са смехом и у свом стилу завршава разговор популарни Рака Радовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

УПОЗОРЕЊЕ: Грешка којом МЕД претварате у ОТРОВ - унос ове намирнице може бити штетан по ваше здравље