НАЈНОВИЈА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА: Метеоролог открива какво нас време чека до почетка децембра (ФОТО)

Новости онлине

23. 11. 2021. у 13:10

ВРЕМЕНСКА прогноза коју је објавио метеоролог Марко Чубрило предвиђа нам за сутра прохладно време, док ће наредних дана бити осетно топлије. Како је написао на свом Фејсбук профилу, од четвртка нас чека топло време, али уз честу појаву кише и ветра.

НАЈНОВИЈА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА: Метеоролог открива какво нас време чека до почетка децембра (ФОТО)

Фото: Профимедиа/Илустрација

- Око 29. 11. уз премештање хладног фронта јаче захлађење, планински снег, а краткотрајна појава снега је понегде могућа и у низијама. Почетак децембра ће вероватно обележити температуре око просека уз честа, пролазна, погоршања. Конкретнији снег засада само на планинама. Данас ће се на северу разведрити, док ће јужније још бити доста облака, понегде уз слабу кишу, а на планинама преко 800мнв понегде уз слаб снег - пише Чубрило.

Метеоролог наводи да ће у току ноћи бити доста хладно и ујутро се над већим делом северне половине региона очекује мраз од -1 до -4, а понегде на отвореном простору и у случају појаве магле и око -5 степени Целзијуса.

- Мраза ће бити и на вишим планинама. Током дана претежно сунчано, суво и прохладно, уз дневни максимум од +5 до +11 степени Целзијуса. Ветар слаб, а увече на Јадрану и у кошавском подручју у појачању - објашњава Чубрило. Од четвртка ка нама ће се ширити утицај Средоземног циклона чији ће се први фронтални систем до нас пребацити у четвртак увече и условити наоблачење са кишом, а дуж обале Јадрана и у непосредном залеђу приморја биће врло обилне кише и грмљавинских пљускова. Дуж Јадрана југо у појачању, а у кошавском подручју до увече јака и олујна, топла кошава. После хладног јутра током дана осетно топлије уз максимум од +8 до +15 степени Целзијуса - наводи Чубрило.

Временска прогноза до краја недеље

Временска прогноза коју је објавио Чубрило за петак предвиђа пролазну кишу, ређе и грмљавинске пљускове услед премештања облачног система ка северу.

- После подне углавном суво. У петак дневни максимум од +11 до +18 степени Целзијуса. У суботу се рачуна на ново погоршање, које ће условити појаву кише, јак јужни ветар (југо, кошава), а понегде може бити и грмљавинских пљускова. Модели још немају коначну снагу тог Ђеневског циклона, али јутарњи УКМО модел 29. 11. симулира централни ваздушни притисак испод 986Хпа, што су врло ниске вредности - наводи метеоролог.

Временска прогноза за следећу недељу

- Када хладан фронт тог циклона у понедељак пређе преко региона, до нас ће стићи осетно хладнији ваздух из средишње Европе, те ће уз јаче захлађење падавине преко 600мнв брзо прећи у снег, а појаве снега би могло бити и знатно ниже, испод 200мнв, посебно 30. 11. када би неки нижи делови региона уз обилнији снег могли накупити који цм. Неће бити никаквог завејавања у низијама јер ћемо тек 29. 11. крајем дана ући у хладан сектор тог циклона и до тада ће највећи део падавина већ полако слабити или престати, тако да ће низије само негде накратко акумулирати неколико цм снега. Са друге стране, планине, посебно преко 900мвн, могу накупити и око 15цм снега понегде - пише у временској прогнози.

Он наводи да ће до 30. 11. бити релативно топло, на југоистоку и до 13 степени, док ће затим над целим регионом постати хладније уз максималне температуре од 2 до 6 степени Целзијуса.

Временска прогноза за прве дане децембра

- После 1. 12. накратко суво уз јутарње мразеве, а око 3. 12. стоји сигнал за могуће ново погоршање, али и отопљење. Даљи развој синоптике засад иде ка тренду променљивог времена, уз честа пролазна погоршања, кишу и могућ пролазан снег у нижим и снег у брдско-планинским пределима региона. Засада барем до око 8. 12. нема сигнала за јаче захлађење уз конкретнији снег у низијама, али то је јако далек период и врло лако може бити промена.

- Сумирано, после среде следи утицај јаког, Ђеневског циклона, уз олујне ударе јужног ветра (југо и кошава), налете кише, који ће уз обалу Јадрана бити врло обилни и праћени грмљавином. Око 28. 11. треба очекивати доста низак атмосферски притисак, док после 29. 11. уз захлађење пролазног снега може бити и у низијама - написао је Чубрило на свом Фејсбук профилу.

БОНУС ВИДЕО: ТАЈНА ДОБРОГ СИРА - Како се, и од чега, прави чабар?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)