МУДРА ПОРУКА ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА: Јеванђеље нам није дато да га разумемо, него да се кроз њега преумимо

Novosti online

21. 11. 2021. у 16:09

ГОСПОД нас, браћо и сестре, не позива на то да најпре као циљ свога живота поставимо измену околности, мењање спољашњег света у којем живимо, него преумљење унутарњег поретка, а то се зове покајање, саопштио је патријарх Порфирије.

МУДРА ПОРУКА ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА: Јеванђеље нам није дато да га разумемо, него да се кроз њега преумимо

Foto: Printskrin Instagram/porfirije_patrijarh

- Покајање не као психолошко површно самоосуђивање, него као преумљење, пресаздавање система вредности по којима живимо. Јеванђеље нам није дато да га разумемо, него да се ми кроз Јеванђење као огледало, као систем вредности, преумимо. И зато понављамо непрестано у последње време да је важно да знамо шта је јеванђељски систем вредности и да знамо да ће многи од нас хтети да се ми саобразимо систему вредности који није јеванђељски, да ће хтети да по сваком питању обавезно морамо да имамо идеолошко мишљење и да оно буде супротно или исто, слично или другачије у односу на друга мишљења. Ако бисмо тако поступали онда бисмо и ми били само један од идеолошких система.

- По сваком питању имаћемо шта да кажемо, али тек то што ћемо рећи биће исправно када буде извирало из речи Христове, када буде извирало из Јеванђеља, када будемо слушали апостоле Христове и реч Божју, када будемо слушали Цркву Христову. То слушање и послушање није покорност, него израз најдубље слободе која нас води у ослобођење од тираније нечастивог сатане, демонске тираније. То значи одрицање од своје воље, од воље острашћене, од слободе која је само привид, и позив на унутарњу слободу која побеђује грех, егоизам, гордост и самољубље, буди у нама милосрђе и изграђује човека подобног Лазару - истакао је патријарх.

БОНУС ВИДЕО: "ФТ1П" даје одговор, како да оснујете предузеће?

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА НЕДЕЉУ, 29. МАЈ: Велике количине падавина  на истоку и југу земље