НЕСВАКИДАШЊА АТРАКЦИЈА У КИКИНДИ: Хотел за врапце, први у Србији, постављен у дворишту библиотеке

Рада Шегрт

21. 11. 2021. у 21:40

НЕ само да воле, штите и негују своје сове утине, којима је центар њиховог града највеће урбано зимовалиште на планети, Кикинђани љубав показују и према другим птицама. Овај пут емоције су исказали према врапцима, јер је у овом граду настао хотел за врапце, можда први у Србији.

НЕСВАКИДАШЊА АТРАКЦИЈА У КИКИНДИ: Хотел за врапце, први у Србији, постављен у дворишту библиотеке

Фото: Р. Шегрт

Постављен је у дворишту Народне библиотеке “Јован Поповић”, где је један кутак уређен тако да постане сигурно место за ове мале птице.

Идеја је потекла од породице Козомара, Радмиле и Милоша, који су чланови Друштва за заштиту и проучавање птица Србије. У библиотеци су је радо прихватили, па је један кутак у, иначе, лепом и пространом дворишту постао нова адреса за врапце. На зид су постављене кућице, настале од поштанских сандучића. Ту би врапци ускоро требало да слете.

- Најпре ми је колегиница Маја Панић, коју сам водила на једно дружење Друштва за заштиту птица, понудила дрвене поштанске сандучиће, које станари зграде у којој је она подстанар, избацују, јер постављају нове. Знала је да ми волимо птице и да повремено, када имамо времена, направимо понеку кућицу за њих, па је помислила да би могли да их искористимо. Ми смо их преузели, мало их рестаурирали и почели да тражимо најбоље место за њих. Сетили смо се библиотеке и тог лепог дворишта и брзо се договорили са директором установе да се ту поставе. Врло смо задовољни где је хотел за врапце нашао своју адресу и како сада изгледа. На “собама” хотела означена су имена и презимена наших рођака и пријатеља – објаснила је Радмила Козомара.

Она и њен супруг посвећују велику пажњу птицама, па у слободно време направе и по неку кућицу за њих. Постављају их у дворишта својих родитеља, у Кикинди и Мокрину, а у томе посебно ужувају њихови син и ћеркица. Увек, када имају времена и могућности, учествују у акцијама Друштва за заштиту и проучавање птица Србије. Летос су у ателеју “Терра” од глине правили гнезда за птице.

 

У стану одгајили сокола

Ова породица јединствена је по томе што је пре четири године у свом стану одгојили сокола. Малу ветрушку испалу из гнезда на дрвету пронашао је њихов познаник Андреј. Овај Рус неколико пута је враћао, али је птић поново испадао. Носећи га у картонској кутији на улици је срео Козомаре и питао за пет шоп.

- Он је купио највећи кавез, а ми смо га однели у стан. Наш син тада је имао три године и дао му је име Тицан. Неговали смо га док потпуно није изгубио паперје. Једно време били смо мало изгребани. Једне суботе однели смо га ван града и пустили да лети. Летећи у круг изнад нас, посматрао нас је све док се нисмо упутили кући. Свако је отиша на своју страну. Често се питамо где је сада наш Тицан – прича Радмила Козомара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА СРЕДУ 29. ЈУН: Тропске ноћи до 6. јула, данас до 37 степени!