ПОМОЋ МАРИЈИ И ЛАЗАРУ: Корона им однела целу породицу, Град их обезбедио за читав живот

Novosti online

20. 11. 2021. у 14:24

МАРИЈА (22) и Лазар (16) Милошевић, којима је корона за месец дана однела читаву породицу, били су у Скупштини града Београда са председником општине Земун, директорком Центра за социјални рад Зорицом Павловић, а у Скупштини их је примио заменик градоначелника Београда Горан Весић и директорка Фондације за младу и децу Београда Тања Поповић.

ПОМОЋ МАРИЈИ И ЛАЗАРУ: Корона им однела целу породицу, Град их обезбедио за читав живот

Фото: Принтсцреен/Пинк

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је за Курир да су на састанку разговарали о томе на који начин би могли да помогну и шта Град може да уради за њих.

- Лазар и Марија су добили једнократну помоћ Града која се даје у таквим случајевима и она износи 80 одсто просечног личног дохотка, негде око 60.000 динара. Поред тога покренут је поступак стављања под старатељство млађег брата у односу на старију сестру која је пунолетна. Таквих случајева има неколико десетина у граду и обезбеђена им је социјална услуга. То се дешава када деца остану без родитеља и имају право на месечну надокнаду од града - каже Весић и додаје:

- Марија нас је обавестила да је добила понуду за посао у Хитној помоћи. Тамо је радио и њен отац. Она ће радити у Хитној помоћи и истовремено ће студирати. Лазар је добио стипендију од Фондације земунске гиманзије, коју похађа и договорили смо се и да Фондациија за децу и младе Београда обезбеди помоћ, а то је реновирање куће које је неопходно како би наставили да живе.

Фото П. Митић

Горан Весић

Он наводи и да ће у наредном периоду Фондација за младе и децу Београда покренути акцију за донаторе и на тај начин помоћи овој породици.

- Такође је договорено да имају и контакт са председником општине да апсолутно све што им треба могу да се обрате њему, али и Фондацији за младе како бисмо их помогли. Иначе је општина обезбедила једнократну помоћ за сахрану. На овај начин смо показали да водимо рачуна о томе када се неки наши суграђани нађу у овако тешкој ситуацији - казао је Весић.

Према његовим речима Лазар и Марија имају рођаке са којима комуницирају и који такође воде рачуна о њима, али су најближу породицу потпуно изгубили.

- Фондација за децу и младе Београда је основана прошле седмице и основни задатак те фондације је да помаже управо оне породице које добију социјалну помоћ, а она није довољна да би они могли добро да живе. То су, на пример, овакве породице и ситуације у којој су се нашли Лазар и Марија, као и породице са самохраним родитељима са више деце. На тај начин обезбеђујемо за децу стипендије исхрану, школски прибор, одећу, одлазак на летовање и све друго што би деца требала да имају како би живела нормално као и друга деца - каже Весић и додаје да је помоћ Лазару и Марији прва акција Фондације за децу и младе Београда и да је ово прилика да сви остали виде зашто је град основао овакву Фондацију јер на овај начин желе да свако дете у Београду има нормално и срећно детињство и да покажу свакоме да их Град није заборавио колико год да им је тешко да нису сами.

Подсетимо, Марији и Лазару је за само месец дана корона однела читаву породицу. Двоје Милошевића су преко ноћи остали без свега, породице и љубави, али и без редовних примања и основних услова за живот.


(Курир.рс)

БОНУС ВИДЕО: "ФТ1П" даје одговор, како да оснујете предузеће?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)