ДОКТОР КОН О КОВИД ПРОПУСНИЦАМА: Епидемиолог открио да ли ће бити неопходне за улазак у теретане, биоскопе и концерте

Novosti online

19. 11. 2021. у 22:14

ДИНАМИЧНА је ситуација, страшно зависи од нашег понашања. Оно што је јасно било и имамо током ове недеље након повратка у школе је успоравање пада броја заражених. Пад ће бити у току ове недеље и највероватније у току следеће недеље, с тим што ће већ током наредне недеље тај пад да се заустави.

ДОКТОР КОН О КОВИД ПРОПУСНИЦАМА: Епидемиолог открио да ли ће бити неопходне за улазак у теретане, биоскопе и концерте

Фото: Танјуг/Тања Валић/Депоситпхотос

Да ли ће доћи до стагнације или ће бројке почети да расту зависи од више фактора - рекао је у разговору за "Блиц" епидемиолог и члан Кризног штаба доктор Предраг Кон.

Он је објаснио да је врло вероватно да ће се на том високом нивоу око 2.000 и више заражених бројке да се задрже јако дуго.

Епидемиолог је подсетио на прошлогодишњи јесењи талас и ситуацију када је након великог броја заражених крајем децембра дошло до смањења. Тада, подсећа, нисмо имали драстично смањење, већ су се бројке између два подталаса - јесењег и пролећног, задржале на високом нивоу.

- То је отприлике силична ситуација и сада. Све даље приче су теоретске и наше жеље. С једне стране, даље бројке зависе од вакцинисаности, са друге стране имамо славе и пред нама је озбиљна одлука везана за зимски распуст - казао је епидемиолог.

"Ниједно место где може доћи до заражавања не треба да буде изостављено"

Говорећи о даљим мерама и томе шта можемо да очекујемо, епидемиолог се осврнуо на ковид пропуснице. Доста је полемике претходних дана било да ли би оне могле бити уведене за биоскопе, позоришта, концерте, утакмице, али и теретане и козметичке салоне.

- Како да не, о томе се размишља. Ковид пропуснице у основној замисли нису биле намењене само угоститељским објектима, него и шире на свим местима на којима може доћи до заражавања. Важна ствар је што ми још увек немамо ковид пропуснице које важе 24 сата. То је први и основни захтев, а заједно са тим би ишло и све ово остало - казао је члан Кризног штаба.

Кон је истакао да сва та догађања где може доћи до преношења не треба да буду изостављена.

- Динамика тога није део размишљања Кризног штаба, већ начина спровођења, увођења, контрола која је сада неупоредиво већа и то је чини се дало резултате - казао је Кон.

Осврнуо се и на дочек Нове године истакавши да је прерано говорити о томе месец и по дана раније.

- О томе треба озбиљно да се исконсултујемо у оквиру прво медицинског, а касније и осталог дела Кризног штаба. Свака локална самоуправа, па и Град Београд надлежна је за организацију дочека Нове године. Они могу да однесу одлуку да се дочек одржи, али у оквиру мера које су одређене - казао је члан Кризног штаба.

Он подсећа да су сада уведене ковид пропуснице и да би за дочек то требало да буде апсолутни минимум.

- Ја сам против било каквог таквог окупљања, то треба да буде јасно. Шта ће бити, видећемо, ако се ситуација буде јако погоршала ми сигурно нећемо седети и ћутати о дочеку - јасан је др Кон.

"Померање зимског распуста корисно"

Оно што се надаље може да се очекује јесте поновно враћање већег броја заражених у школама како је било пре мини-распуста.

- Следећи удар зависиће од тога. Ово што долази из Европе је повезано са делта плус сојем који још код нас није откривен. Ово није предах, далеко је то од предаха ми имамо више од 3.000 заражених. Још увек смо у ванредној ситуацији, она није катастрофална, али не можемо да будемо задовољни - казао је он.

Он је говорећи о могућем померању зимског распуста, рекао да нису још официјално разговарали на ту тему, али да размењују мишљења кроз групе, позиве и разговоре.

- У сваком случају знамо да су велики празници као што је Свети Никола, католички Божић, па онда и Нова година велики епидемиолошки ризик. Они су духовно потребни, али су додатни ризик. Смањење милионске популације, треба схватити да је милион људи у школама у затвореном простору, дати распуст у том тренутку је нешто што размиљамо да је корисно, поготово у смислу грипа - казао је Кон.

Члан Кризног штаба је додао да грип још није пристуан, али да ако би се појавио он би изазвао додатни ризик, јер би било тешко раздвајати оболеле.

- Довољно је само замислити, мада то не очекујемо, превентивнмо о томе размишљамо. Чуо сам да је министар рекао да куцамо на отворена врата и то је јако добро нарочито што тим за школе ради сјајан посао - казао је Кон.

Он се осврнуо на тек завршени јесењи распуст и колико је он показатељ да ли је уродио плодом када је реч о броју заражених.

- Сасвим је јасно показано да је у структури оболевања у усрасту предшколском и школском дошло до смањења броја лабораторијски потврђених случајева заражавања са 18,19 одсто на 13,14 одсто. Дакле за пет одсто имамо побољшање - казао је Кон и додао да је мање заражене деце и у Београду након распуста - пет одсто мање у основним и 10 одсто мање у средњим школама.

Како он даље тврди, то је јасан показатељ да су мере дале резултате - када имамо пад на укупном нивоу, а једна група се издваја (у овом случају основци и предшколци) са већим падом.

"Реално да ће бустер доза дуже трајати"

Кон је говорећи о трећој дози казао да је она уз прву сада најважнија.

- Када сада говоримо о трајању бустер дозе, бавимо се спекулацијама. Оно што може да се очекује је да дуже траје за разлику од прве две, то би било реално очекивати. Можда ће доћи и до пада броја заштите и да ће у наредном периоду бити неопходно још доза, али то данас нико не може јасно да тврди - појашњава епидемиолог за "Блиц".

Кон истиче да је је важно за све то се припремити, те да је вакцинација примарна превенција у односу на све остало, те да је то темељ заштите становништва.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: "ФТ1П" даје одговор, како да оснујете предузеће?

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРАТИТЕ ЗЕМЉУ ВИСОКИМ ДЕЧАНИМА После шефова земаља Квинте и ЕУ на Косову реаговала и мисија ОЕБС