УДВОСТРУЧЕН БРОЈ ВАКЦИНИСАНИХ МЛАДИХ Брнабићева: Ковид пропуснице највише мотивисале старосну групу између 18 и 30 година

Танјуг

19. 11. 2021. у 13:30

ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић изјавила је данас да се показало да ковид пропуснице највише мотивишу младе да се вакцинишу и да се од увођења те мере удвостручио просечан број имунизованих на дневном нивоу у старосној групи између 18 и 30 година.

УДВОСТРУЧЕН БРОЈ ВАКЦИНИСАНИХ МЛАДИХ Брнабићева: Ковид пропуснице највише мотивисале старосну групу између 18 и 30 година

Фото Танјуг

Брнабићева је казала да је пре увођења ковид пропусница дневно вакцинисано око 600 младих између 18 и 30 година, а да је након што су у угоститељским објектима уведене пропуснице од 22ч, тај број порастао на 1500 вакцинисаних.

- После померања те мере на 20 часова, број вакцинисаних је порастао на 2.000 дневно. У просеку се 1.200 младих дневно вакцинише, што није довољно и тако не можемо да дођемо до 80 одсто имунизованих - рекла је премијерка на панелу "Имунизација младих", који су организовали Факултет организационих наука, Студентски парламент Универзитета у Београду и Студентска конференција Универзитета Србије.

Премијерка је казала да је у Србији против вируса корона вакцинисано 57 одсто пунолетног становништва, односно 3.074.510 грађана, међу којима су углавном старији, који су, како је истакла, показали огромну одговорност.

Додала је да је 54,4 одсто ревакцинисаних, док је трећу дозу примило 24,3 одсто пунолетних грађана.

- Мислим да нам управо због тога падају бројеви заражених и да нам је као друштву и земљи због бустер дозе пружена друга шанса да завршимо са пандемијом и будемо потпуно безбедни - истакла је премијерка.

Брнабићева је изнела податак да је у старосној групи између 18 и 30 година свега 27,5 одсто вакцинисаних, истичући да је сада све на младима, а да студенти треба да буду пример и да покрену масовнију имунизацију младих.

- Млади кажу да хоће да виде како ће други, њихове баке и деке, проћи, па ће се онда вакцинисати. Како смо дошли до тога, то је фундаметалније од тога да ли ћемо се вакцинисати јер од тога зависи како ће нам земља и друштво изгледати у будућности и зато мислим да студенти треба да поведу сада - рекла је премијерка.

Истакла је да у борби против пандемије побеђују друштва која имају јасну индивидуалну одговорност, грађанску солидарност и емпатију и која су добро организована и имају вакцине, што је, како је истакла, огромна предност Србије.

- Ми треба да тежимо да смо друштво где ће млади увек бити на првој линији фронта и да штите старије, родитеље, слабије, хроничне болеснике - навела је Брнабићева.

Додала је да само четири локалне самоуправе у Србији имају више од 50 одсто вакцинисаних у популацији од 18 до 30 година - општина Стари град 59,4 одсто, Прешево 57,3 одсто, Врачар 56,5 одсто и Савски венац 53,4 одсто.

Премијерка је казала да су у старосној групи од 12 до 17 година још лошији резултати и да је свега 3,13 одсто вакцинисаних, као и да су све локалне самоуправе у Србији испод 20 одсто, а да највише вакцинисаних у тој групи има београдска општина Стари град са 16,9 одсто имунизованих.

Указала је да је ситуација у другим европским земљама драматично другачија, наводећи пример Исланда, Португалије и Ирске, где је у старосној групи од 18 до 24 године више од 80 посто вакцинисаних.

- Морамо то да преокренемо и какви год разлози били за скепсу морамо да разговарамо о томе, имамо фантастичне стручњаке који могу да одговарају на питања и дилеме око вакцинације - нагласила је Брнабићева.

БОНУС ВИДЕО: НАШИ ХЕРОЈИ: Интервју са докторком из ковид амбуланте

 
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЛАЖНЕ БОМБЕ У ЈОШ 300 ШКОЛА: Дојаве о експлозиву и даље угрожавају наставу и наносе велику економску штету држави