ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Срби су у Александру Невском видели оно што је био Свети Сава

Novosti online

19. 11. 2021. у 11:12

СПОМЕНИК великом руском кнезу, војсковођи и светитељу Александру Невском, који је симбол борбе за очување православља, свечано је откривен јуче у Београду, у порти цркве посвећене овом светитељу.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Срби су у Александру Невском видели оно што је био Свети Сава

Фото: porfirije_patrijarh

Његова светост патријарх српски Порфирије је у порти Цркве Светог Александра Невског у Београду освештао спомен-бисту овом руском светитељу, коју је град Санкт Петербург даровао Београду поводом 800 година од рођења овог великана руске историје.

Фото: porfirije_patrijarh

- Краљ Петар је осветио камен темељац овом храму, а довршио га је краљ Александар који је посебно поштовао и волео и молио се Богу, да га Бог молитвама Светог Александра Невског заштити. А овде на овом месту у довршењу храма, на овом месту су учествовали и бројни Руси уметници, који су после револуције дошли у Србију. Више од 30 епископа на челу са митрополитом Антонијем Храповицким, стотинама свештеника и мноштво верника, подигли су овај храм да буде место сабирања, молитве светом Александру Невском, и молитве да он нас заступа Богу јер краљ Александар, и пре његов отац а и сви православни Срби видели су у Александру Невском оно што је био Свети Сава – принц, војсковођа, владар који свој живот завршава као монах, показујући тиме да ми православни народи не раздвајамо оно што је друштвено, оно што је државно уређење и поредак од онога што је духовни поредак. Исти људи припадају једном простору, једној држави и Цркви и нема тог вештачког дељења, као у појединцу, између душе и тела. Једна је личност, један је човек. Тако и друштво не може да се дели, на живот који је изван Цркве а то значи изван истине која се назива Христос изван јеванђељских вредности и живот који се устројава по принципу све нам је дозвољено. Свети Александар Невски својом личношћу, својим речима, много нам је рекао. Овде смо записали његову изреку која каже – Бог није у снази него у истини. Није дакле Бог у сили овога света, која није за презир али сила овога света ако није укорењена и утемељена у истини, у Христу, у ономе чему нас учи наша Православна Црква. Замалена је та сила и сама себи ће постати пре или касније камен спотицања. Али ако личности и појединац и ми као заједница и поред посртања и поред падова и поред одступања понекад од принципа за које смо се определили ипак на почетку и на крају увек имамо истину Христову, светосавску, Александра Невског као темељ свога постојања, макар заиста посртали, падали изгледало да смо поражени, пре или касније, истина мора добити своје место и истина и сама по себи јесте победа - написао је патријарх Порфирије на свом Инстаграм налогу.

БОНУС ВИДЕО:

ВЕРНИЦИ СЕ ОКУПЉАЈУ НА КАЛЕМЕГДАНУ: У цркви Свете Петке обележавају празник

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ПАО ВИБЕР: Корисници пријављују квар, разлог још увек непознат