ГЕНЕРАЛНА ПРОБА ВЕЛИКЕ МАТУРЕ: На пролеће пилот-тестирање ученика завршног разреда средње школе

Б. Борисављевић

18. 11. 2021. у 10:00

У АПРИЛУ следеће године матуранти средњих школа имаће пилот- тестирање за будућу државну матуру која ће, уместо пријемног испита, бити улазница за упис на факултете за три године, на крају школске 2023/24.

ГЕНЕРАЛНА ПРОБА ВЕЛИКЕ МАТУРЕ: На пролеће пилот-тестирање ученика завршног разреда средње школе

Још само две генерације полагаће пријемне испите, Фото З. Јовановић

Неки од задатака ће бити као на пријемном испиту, а ученицима коју буду добро урадили оцена из предмета који буду полагали биће уписана у дневник, речено је на радионици за медије чија је тема била увођење државне матуре. До краја августа следеће године, средњошколци ће сазнати и који ће услови 2014. године бити за упис на одређени факултет.

Како је појаснио Зоран Костић, саветник министра просвете, деци је на прошлогодишњем пробном тестирању недостајала мотивиција, тако да је ова новина одличан начин да се они потруде да ураде што боље.

- Разговарамо са факултетима да им, из банке задатака која је направљена, дамо одређене, које ће они имати на пријемним испитима - навео је Костић.

- Деца ће тако радити симулацију, али ће осетити типове задатака који ће им у јуну бити на пријемном испитима за упис на факултет. То је мотив. Треба да омогућимо да се свима, који су урадили добро, поправи оцена и да не морају накнадно да одговарају. Они који нису, нећемо им ништа покварити. Мотив је феноменалан, са једне стране ће осетити задатке, са друге стране имати могућност да поправе оцену.

Он је поновио да је циљ државне матуре да не буде пријемних испита, осим на факултетима где је неопходна провера способности, попут уметничких и спортских. Јер, навео је, не може неко да се бави физичком активношћу, а да не зна да плива.

- Ми треба да олакшамо деци улазак на високошколске установе, уз селекцију, да они најбољи упишу оно што желе и то на буџет - рекао је Бојан Тубић, помоћник министра за високо образовање.

- Законом смо обавезали високошколске установе да до 31. августа следеће године пошаљу шта траже за упис на факултет 2024. године. Тако ће матурант, који још не зна шта ће да упише, имати две године да размисли шта жели. Било је факултета који су негодовали због овог система - Медицински, ФОН и Електротехнички. Они имају више пријављених на једно место и хоће најбоље. Можемо се договорити са њима да, рецимо, 10 одсто задатака буду најтежи за оне најбоље.

Тубић је навео да ће представницима факултета, на новом састанку, бити сугерисано да до марта или априла доставе услове за упис, како би све било познато до законског рока, односно 31. августа. Он је истакао да су високошколским установама већ послате прелиминарне анкете, а да су одговори показали да ће већина увести најлибералније критеријуме за упис - вредновање успеха из средње, општег успеха на матури, као и неких предмета, углавном два, чије ће се оцене са матуре узети приликом рангирања.

ЗАДАЦИ КАО У ШКОЛИ

ВОЂА тима пројекта државне матуре Грегор Мохорчић је истакао да завршни испит не сме да буде одвојен од наставног плана и програма.

- Ако се нешто мења у програму, морају се мењати и задаци - рекао је Мохорчић.

- Не могу се на тесту наћи питања која деца нису учила у школи. Треба имати холистички приступ, да се не гледа само знање које се покаже на завршном тесту, него да се то некако повеже и са радом у школи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)