ПРЕГУРАЋЕМО МИ ОВО: Марија (22) и Лазар (16) из Земуна остали сами, речи храбре девојке дирају у срце

С. ВИДАЧКОВИЋ

17. 11. 2021. у 08:00

ПРЕ само месец дана, Марија (22) и Лазар (16) Милошевић из Земуна нису ни слутили да ће у овако кратком року остати без целе породице - петоро Милошевића! Корона је однела њихову мајку Светлану (46), оца Дејана (46), баку Мирјану и деду Драгослава, који је преминуо пре три дана. У истом периоду изгубили су и прабаку, али она није била заражена короном.

ПРЕГУРАЋЕМО МИ ОВО: Марија (22) и Лазар (16) из Земуна остали сами, речи храбре девојке дирају у срце

Фото: Фото: Н. Скендерија/Принтсцреен/Пинк

Марија, студенткиња друге године Медицинског факултета, и Лазар, ученик Земунске гимназије, остали су потпуно сами, без икаквих примања и прихода. Ова храбра девојка, и поред трагедије која ју је снашла, смогла је снаге да за "Новости" проговори о најтежем периоду који је покосио Милошевиће, а почео је средином септембра.

- Прво се разболео дека, татин тата, 15. септембра - каже Марија. - Сви живимо у истом дворишту, само у одвојеним кућама. Два дана после њега, разболела се бака, па тата, који је одмах прешао у другу кућу како би се изоловао, тако да нисмо имали контакт с њим. Мама је била позитивна на корону три дана после тате. Након неколико недеља, 7. октобра сви заражени су били у болници на Звездари. Мама је била вакцинисана, радила је као геронтолошка сестра а тата, возач у Хитној помоћи није примио цепиво.

Бака Мирјана је преминула прва, 13. октобра, после три дана и мајка Слађана, а 26. октобра и отац Дејан. У међувремену, од короне се разболе и шеснаестогодишњи Лазар, који је хоспитализован у КБЦ "Драгиша Мишовић", баш на дан када је његова мама изгубила битку са опаким вирусом. Срећом, Лазар се опоравио, изашао из болнице и сада је са Маријом. Једно другом су највећа подршка у овим тешким моментима, када су обоје остали у празној кући. Иако је деда Драгослав преболео корону, последњих недеља био је у болници, јер се налазио у стању шока због зле игре судбине, због које је за неколико дана остао без супруге, сина и снаје. Преминуо је у недељу.

- Нисмо очекивали да ће дека преминути. Мислили смо да ће бар један старији члан породице преживети - искрена је Марија. - Брат је сада добро, опоравио се, хвала Богу па је на време отишао у болницу и био је тамо свега недељу дана. Он је сад у осетљивим годинама, ја сам максимално уз њега док пролазимо кроз све ово. Разговарали смо и са психологом, приметила сам да нам је то обома помогло, мало нам је лакше. Прегураћемо ми ово све. У овим тешким тренуцима најважнија је баш та подршка породице и пријатеља.

Фото: Принтсцреен/Пинк

Тешка судбина породице Милошевић потресла је многе. Знајући да су брат средњошколац и сестра студенткиња остали без икаквих примања, јавили су се многи добри људи, нудили су помоћ и уплаћивали новац. Такође, Марији и Лазару помоћи ће и Град Београд. Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да га је погодила вест да су Марија и Лазар сада сами, јер је остатак породице однела корона. Према његовим речима, Градска општина Земун обезбедила је помоћ за њих, а Градски центар за социјални рад спровешће све законом предвиђене поступке од добијања старатељства за Марију до обезбеђивања једнократне и сваке друге континуиране помоћи која им припада.

- Наредних дана састаћу се са Маријом и Лазаром којима ће Град обезбедити и додатну помоћ преко Фондације за децу и младе Београда. Град Београд ће помагати Марију и Лазара како би имали нормално одрастање као и сви други млади људи у нашем граду. Сада смо ми породица Марије и Лазара. Они никада неће бити сами - написао је Горан Весић на "фејсбуку".

ЧЕТРДЕСЕТОДНЕВНИ ПОМЕН

ЈОШ се не зна када ће бити сахрана деде Драгослава. Како нам је рекла Марија, организација испраћаја је сада компликована, јер готово да нема слободних термина за сахрану на гробљима.

- Трудимо се да то што пре завршимо. Следеће недеље обележићемо четрдесетодневни помен тати, мами, баки и прабаки, па сад тражимо начин да то организујемо - истиче Марија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

ЉУДИ НЕИСТИНЕ ДОЖИВЉАВАЈУ КАО СТВАРНОСТ Немци критикују Шолца: Уме ли он да разговара?