НИСУ САМО КОВИД ПРОПУСНИЦЕ: Доктор Кон објаснио зашто пада број новозаражених - ипак, не још дуго

Новости онлајн

16. 11. 2021. у 17:57

ЕПИДЕМИОЛОГ Предраг Кон је данас оценио да је епидемиолошка ситуацијаа са корона вирусом нешто повољнија и да су томе допринеле ковид пропуснице и школски распуст.

НИСУ САМО КОВИД ПРОПУСНИЦЕ: Доктор Кон објаснио зашто пада број новозаражених - ипак, не још дуго

Фото: Принтсцреен/ТВ Пинк

Кон, који је члан владиног Кризног штаба за борбу против ковида, рекао је за РТС да је "нешто попустила та тешка ситуација" и да се сада, како је навео, "мало лакше дише".

- Од момента почетка распуста, истовремено са увођењем ковид пропусница, иако оне не важе 24 часа, те две мере су очекујуће дале резултат - рекао је он.

Кон је објаснио да се то може видети и на смањењу броја позитивних у структури оних који су у предшколском и школском узрасту са, како је навео, "неких 18 одсто на неких 13 одсто".

Према његовим речима, то је смањење од пет одсто за само седам дана.

- То се посебно види када се прати у Београду где је регистровано, кроз средње школе, десет пута мање позитивних - рекао је Кон.

Он се сагласио са епидемиолог Браниславом Тидоровићем који је претходно данас рекао да се у наредних десетак дана очекује пораст броја позитивних.

- Током ове седмице ћемо имати пад (броја позитивних) па се онда може очекивати да се пад успори - рекао је Кон.

Упозорио је да се, уз наставак школе, очекује и низ епидемиолошки неповољних догађаја, попут "Црног петка", слава, доласка људи из иностранства, новогодишњих славља...

Поновио је да је једини излаз из ове ситуације вакцинација.

БОНУС ВИДЕО:

КАКО ПРОВЕРИТИ РАДНИ СТАЖ: Јелица Тимотијевић из ПИО фонда у новој епизоди Фт1П

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)