СВЕ О КОВИД СЕРТИФИКАТИМА ПО ЕУ ПРАВИЛИМА: Нове потврде од петка, по чему се разликују од досадашњих

Novosti online

16. 11. 2021. у 09:22

ГРАЂАНИ Србије ће од петка ујутру на порталу е-Управе моћи да преузму дигиталне зелене сертификате који су компатибилни са правилима Европске уније.

СВЕ О КОВИД СЕРТИФИКАТИМА ПО ЕУ ПРАВИЛИМА: Нове потврде од петка, по чему се разликују од досадашњих

Фото ЕПА

Директор Канцеларије за е-Управу Михаило Јовановић рекао је да ће све вакцине које се дају у Србији бити укључене у нови сертификат. Истакао је да је увођењем ковид пропусница знатно повећан број првих вакцина, за око 70 одсто, као и да је тренутно вакцинисано 56,7 одсто пунолетних грађана Србије.

Јовановић је рекао да је јучерашња одлука Европске комисије о признавању ковид потврда из Србије ступила на снагу и да је потребно 48 сати да се прилагоде технички системи Европске уније.


- Што практично значи да од петка ујутру очекујем нову електронску услугу на порталу Електронске управе која ће подразумевати издавање дигиталних зелених сертификата који ће бити ЕУ компатибилни - казао је Јовановић.

Навео је да се нови сертификати разликују од оних који су досад били издавани.

- Имају посебан кју-ар код, посебан изглед, а за сваку вакцину и тест издаје се посебна потврда и посебан папир - нагласио је Михаило Јовановић.

Нагласио је да ће све вакцине које се дају у Србији бити укључене у сертификат.

- Европска агенција за лекове има своје препоруке, земље чланице ЕУ на различите начине доносе одлуке и од земље до земље зависи која земља признаје коју вакцину. У сваком случају, сви подаци о свим вакцинама које се примају у Србији ће бити и у том ЕУ сертификату - објаснио је Јовановић.

Навео је да ће грађани Србије са новим сертификатом моћи да уђу у све затворене просторе у земљама ЕУ за које је потребан сертификат, али и у 22 земље ван ЕУ које су приступиле том систему.

"Грађани и даље могу да користе домаће потврде"

Јовановић је објаснио да грађани и даље могу да користе домаће потврде, а да ће нови сертификат бити потребан онима који путују у државе чланице Европске уније, а најавио је и да ће бити уведене две нове мобилне апликације.

- Једна, специфична за очитавање европских сертификата. Свако од нас ће моћи да их очита, али ту апликацију ће користити и инспектори и Управа граничне полиције када неко из ЕУ жели да дође у нашу земљу, јер имамо потпуну компатибилност свих система. Такође, постојаће и друга апликација где ће наши грађани моћи своје европске зелене сертификате да очитају и чувају у тој апликацији, као нека врста е-новчаника - нагласио је Јовановић.

Додао је да ће од следеће недеље и нови сертификати бити доступни за издавање у поштама широм земље.

(РТС)

 

БОНУС ВИДЕО: КАКО ПРОВЕРИТИ РАДНИ СТАЖ: Јелица Тимотијевић из ПИО фонда у новој епизоди Фт1П

 
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (1)

СМОКИ ИМ БИО КАО ОТАЦ, АЛИ НИЈЕ СВЕ БИЛО БАЈНО: Бес на снимању искаљивали на нама! Катарина Радивојевић хтела да напусти глуму