МОЖЕ ДА СЕ КУПИ ЧАК И У КАФАНИ! Како да препознате лажну ковид пропусницу - у овоме је кључна разлика од оригинала

Новости онлајн

15. 11. 2021. у 19:22

ФАЛСИФИКАТИ ПЦР тестова и потврда о вакцинацији увелико се користе у Србији. Изгледају исто као оригинали, лако се праве, а тешко откривају. Углавном се продају преко интернета, по препоруци, и наводно коштају свега неколико десетина евра.

МОЖЕ ДА СЕ КУПИ ЧАК И У КАФАНИ! Како да препознате лажну ковид пропусницу - у овоме је кључна разлика од оригинала

Сертификат не важи ако је црвене боје

На први поглед лажни документ изгледа исто као оригинал који се добија од државне здравствене установе. Садржи тачне личне податке купца и „кју-ар“ (QР) код за скенирање који води на лажну интернет-страницу еУправе на којој пише да је особа негативна или вакцинисана.

Фалсификовање ковид пропусница

Фалсификовање странице и докумената није захтеван посао, открива стручњак за сајбер-безбедност Горан Куњадић. Како би заварали надлежне који контролишу потврде, фалсификатори отворе интернет-страницу на „црном серверу“, чији власник није познат, и на њу до детаља „пресликају“ изглед сајта еУправе.

После плаћања трошкова израде, потраживач лажног документа на тој страници остави личне податке потребне за прављење потврде. На основу тих података фалсификатори креирају лажну потврду у ПДФ формату с „кју-ар“ кодом који води на страницу с лажним негативним ПЦР тестом или лажном потврдом о вакцинацији која је иста као оригинална.

- Постоји софтвер за креирање ‘кју-ар’ кода. То није никаква посебна наука. Тешко је видети да то није оригинал, али постоји мали детаљ: адреса. Кад се отвори ‘кју-ар’ код добијете адресу странице. За еУправу она је хттпс://еуправа.гов.рс, а овде може да пише било шта. Обично су то бесмислене адресе, али могу чак и да личе, да уместо тачке имају цртицу или ћирилично уместо латиничног слова ‘о’. То није иста адреса, а изгледа исто - појашњава Куњадић.

Фото ЕПА`

Да би надлежни могли да открију да је адреса сачињена од различитих писама како би личила на оригиналну потребан им је софтвер за анализирање УТФ кодирања, додаје Куњадић:

- То није тешко, може преко интернета. На мобилном телефону може да се провери. Није тешко ни направити софтвер који би аутоматски то прочитао и анализирао. Онда би видели да су слова латинична или ћирилична. ‘О’ је исто у оба писма, као и слово ‘е’. Има слова која су иста, тако да на први поглед не можете да видите да је то лажни сајт, осим ако адреса садржи чудне симболе.

До лажних докумената не долази се само преко интернета. У Новом Пазару се десило да су грађани набавили фалсификате у кафани, а Куњадић указује и на то да је потражња за лажним потврдама порасла од како су за боравак у угоститељским објектима, кладионицама и коцкарницама после 20 сати неопходне ковид пропуснице.

Лажирање докумената – кривично дело

Начелник Сектора унутрашње контроле комуналне милиције Ранко Шекуларац предочава да милиционери током контрола нису откривали фалсификате ковид пропусница:

- Тренутно немамо механизме да то утврдимо. Тиме би могле да се баве друге службе, с мало ширим овлашћењима. Ми смо наилазили на случајеве да грађани покушавају да туђе сертификате употребе као своје. Увидом у лични документ открили смо да сертификати нису њихови и они су били третирани као и други гости који су затечени без зеленог сертификата.

Ако посумњају у веродостојност ковид пропуснице, комунални милиционари ће обавестити МУП и Тужилаштво о случају, истиче Шекуларац.

- Ако је неко имао идеју да се тиме бави мора да зна да је то кривично дело, да из домена прекршаја, по епидемиолошким мерама, улази на терен кривичне одговорности. Никоме није у интересу да се тако поиграва са системом и Законом - напомиње Шекуларац.

Тужилаштво за организовани криминал у последњих годину и по дана у Србији, у два одвојена поступка, процесуирало је 12 особа, јер су правиле лажне ПЦР тестове. Једанаесторо њих је правоснажно осуђено за фалсификовање и продају ПЦР тестова, пише „Политика“.

Лажирање ПЦР тестова у Кривичном законику се води као фалсификовање исправе. Казна за то дело може бити од три месеца до осам година затвора, зависно од тога да ли је реч о организатору или сараднику. Ако је прекршиоцу то први случај, судија може да досуди и само новчану или условну казну.

Оригинални документи добијају се само у државним установама акредитованим за њихово издавање, а ковид сертификати из Србије важиће и у ЕУ од 16. новембра.

(Спутњик)

БОНУС ВИДЕО:

КАКО ПРОВЕРИТИ РАДНИ СТАЖ: Јелица Тимотијевић из ПИО фонда у новој епизоди Фт1П

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)