ДИРЕКТОРКА РФЗО ОБЈАВИЛА ДОБРЕ ВЕСТИ: Оболелима од дијабетеса ускоро иновативна терапија

Танјуг

14. 11. 2021. у 14:23

ДИРЕКТОРКА Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић најавила је данас да ће оболелим од дијабетеса, којих у Србији има око 770.000, на терет РФЗО бити ускоро доступна и најновија иновативна терапија.

ДИРЕКТОРКА РФЗО ОБЈАВИЛА ДОБРЕ ВЕСТИ: Оболелима од дијабетеса ускоро иновативна терапија

Фото: Приватна архива

Она је поводом Светског дана борбе против дијабетеса рекла да је РФЗО у завршној фази преговора са фармацеутским кућама у циљу постизања најбољих могућих услова за обезбеђивање најновије терапије за лечење дијабетеса, али је указала и да превенција, ипак, нема замену када је у питању ова болест.

- Дијабетес је једна од оних болести код којих превенцијом можемо да донесемо кључни учинак, односно, правилном исхраном и физичком активношћу. Такође, важна је рана и правовремена дијагностика, као и лична дисциплина којом сваки оболели може да допринеси бољој контроли ове болести - навела је Радојевић Шкодрић, саопштио је РФЗО.

Рано уочавање симптома дијабетеса најважније

Она је указала и да је рано уочавање симптома болести код деце од изузетног значаја ради успешног лечења и ублажавања последица болести.

- Обратите пажњу и одмах се јавите лекару уколико дете пије више течности, више мокри дању, али устаје и ноћу да мокри, апетит му је појачан а губи у тежини, жали се на умор, малаксалист, слабост и замућен вид - упозорила је она.

Навела је и да је дијабетес један од приоритета струке за иновативну терапију.

- Очекујемо да ће оболелим од дијабетеса на терет РФЗО бити ускоро доступна и најновија иновстивна терапија - изјавила је Радојевић Шкодрић.

Нагласила је да се тренутно на Листи лекова налази 41 лек различитог заштићеног назива (72 ЈКЛ) за лечење дијабетеса, и то из група инсулина-хумани инсулин и аналози инсулина као и лекови из неких група оралних антидијабетика.

Средства која РФЗО издваја за оралне антидијабетике и инсулине који се налазе на Листи лекова сваке године се значајно увећавају, а у 2020. години РФЗО је за ове лекове издвојио скоро осам милијарди динара, што је готово четвртина од укупних средстава која се издвајају за све лекове који се издају на рецепт у апотекама. Осим тога РФЗО за оболеле од дијабетеса обезбеђују и медицинско техничка помагала од тест па до најсавременијих сензора за мерење шећера у крви код деце и одраслих.

- Држава континуирано ради на унапређењу права на медицинско техничка помагала. - навела је Радојевић Шкодрић и нагласила да је усвојен предлог Удружења да се тест траке прописују у количини за шест месеци, уместо на три месеца како је то сада прописано, што пацијентима значи један одлазак код лекара мање.

Поред наведеног, на терет РФЗО ће бити омогућена и савременија инсулинска пумпа са сензором. Дијабетес је пети водећи узрок умирања и пети водећи узрок оптерећења болестима.

БОНУС ВИДЕО: ОВДЕ СЕ ВОДИ БОРБА ЗА ЖИВОТЕ: Црвена зона ковид болнице у Крушевцу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)