СВЕ ШТО ТРЕБА ДА ЗНАТЕ О "МОДЕРНИ": Вакцина од данас доступна грађанима Србије, ево шта су показала клиничка испитивања

Novosti online

09. 11. 2021. у 07:13

НА вакциналним пунктовима у Србији од данас ће бити доступна вакцина „Модерна“, пета вакцина против коронавируса која је на располагању у нашој земљи.

СВЕ ШТО ТРЕБА ДА ЗНАТЕ О МОДЕРНИ: Вакцина од данас доступна грађанима Србије, ево шта су показала клиничка испитивања

Фото АП

Модернино цепиво садржи молекул мРНК са упутствима за производњу протеина из САРС-КоВ-2, вируса који изазива болест ковид-19. Вакцина не садржи вирус и не може да изазове ковид-19.

Колико доза би требало да примим?

Даје се у две дозе, у размаку од 28 дана. Како је наведено на сајту ЕМА, додатна доза може се дати особама са озбиљно ослабљеним имунолошким системом, најмање 28 дана после добијене друге дозе.

Како Модернина вакцина "ради"?

Цепиво делује тако што припрема организам да се одбрани од коронавируса. Садржи молекул мРНК који у себи садржи упутства за прављење протеина шиљка који се налази на површини вируса САРС-КоВ-2 и који је потребан вирусу да продре у ћелију.

Кад особа добије Модернину вакцину, неке од њених ћелија ће „прочитати“ упутства за мРНК и привремено произвести шиљасти протеин.

Имуни систем ће тада препознати овај протеин као страно тело, произвести антитела и активирати Т-ћелије да га нападну.

Уколико особа касније дође у контакт са вирусом САРС-КоВ-2, њен имуни систем ће га препознати и бити спреман да одбрани организам од овог вируса.

Шта су показала клиничка испитивања?

Велико клиничко испитивање је показало да је Модернина вакцина, дата у две дозе, веома ефикасна код особа старијих од 18 година.

У испитивању је учествовало око 30.000 људи. Половина је примила Модернину вакцину, а половина плацебо. Учесници испитивања нису знали да ли су примили вакцину или плацебо.

Ефикасност је израчуната код око 28.000 људи старости од 18 до 94 године који нису имали знаке претходне инфекције.

Вакцина је показала ефикасност у клиничком испитивању од 94,1 одсто. Такође, испитивање је показало ефикасност од 90,9 одсто код учесника са ризиком од тешког облика ковида-19, укључујући оне са хроничном болешћу плућа, гојазношћу, срчаним обољењима, обољењем јетре, дијабетесом или ХИВ инфекцијом.

Ефекти вакцине такође су испитивани у студији која је укључивала више од 3.000 деце старости од 12 до 17 година. Студија је показала да је Модернина вакцина показала упоредив одговор антитела у овој старосној групи као код младих одраслих, старости од 18 до 25 година.

Поред тога, ниједно од 2.163 деце која су примила вакцину није добило ковид-19, у поређењу са четворо од 1.073 деце која су добила плацебо. Ови резултати омогућили су да се закључи да је ефикасност Модернине вакцине код деце од 12 до 17 година слична оној код одраслих.

Друга студија показала је да је додатна доза Модернине вакцине повећала способност производње антитела на вирус САРС-КоВ-2 код пацијената са трансплантацијом органа чији је имуни систем знатно ослабљен.

Да ли особе које су прележале ковид-19 могу да приме Модернину вакцину?

У испитивању није било додатних нежељених ефеката код 343 особе које су примиле Модернину вакцину, а које су претходно прележале ковид-19.

Није било довољно података из студије да би се закључило колико добро Модернина вакцина делује код људи који су имали ковид-19.

Колико дуго траје заштита после вакцинисања Модерниним цепивом?

Тај податак још није познат. Особе које су вакцинисане у клиничком испитивању биће праћене две године како би било прикупљено више информација о трајању заштите.

Који су нежељени ефекти ове вакцине?

Бол и оток на месту убода, умор, грозница, отечени или осетљиви лимфни чворови испод пазуха, главобоља, бол у мишићима, мучнина или повраћање. Црвенило, копривњача, осип или вртоглавица веома су ретке нуспојаве.

Најчешћи нежељени ефекти били су благи или умерени, а престали су неколико дана после вакцинације.

Након добијања ове вакцине појавио се веома мали број случајева миокардитиса и перикардитиса. Такође, забележене су и алергијске реакције, укључујући и веома мали број случајева тешких алергијских реакција. Као и све остале вакцине, и Модернина вакцина против коронавируса даје се под строгим надзором медицинског особља.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ЧЕТВРТАК, 26. МАЈ: Погледајте какво нас време очекује данас и у наредних седам дана