ДОКТОРКА ВЕРИЦА ЈОВАНОВИЋ: Тешке форме короне последица дуготрајних таласа, вакцинација најважнија мера

М. С.

05. 11. 2021. у 14:28

ДОЦЕНТ др Верица Јовановић, в.д. директора Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", изјавила је данас да је вирус корона крајње непредвидив.

ДОКТОРКА ВЕРИЦА ЈОВАНОВИЋ: Тешке форме короне последица дуготрајних таласа, вакцинација најважнија мера

Фото: М. С.

- Вирус корона делује на свакога различито, а код сваке особе остају последице. Не говоримо ово због застрашивања, то није добра метода. Ту смо да још једном поразговарамо о мерама које могу да нам помогну, а на првом месту је вакцинација. Постоје поремећаји у дисању, поремећаји рада срца... Потребно је да се спречи сирење вируса међу људима, да спречимо те последице - рекла је др Верица Јовановић.

Она је објаснила да се у целом свету сви суочавају са ширењем информација које нису тачне - о самом вирусу, о мерама итд.

- Зато је важно да баратамо правим информацијама. Када су у питању научене лекције и препоруке, јако је важно имати добру сарадњу са локалним заједицама и са медијима. Када је у питању објављивање података, важно је истаћи да се различите информације могу другачије презентовати. Ја сам увек за то да се истакне позитивна страна. Па ћу поделити са вама инфо да је порастао број вакцинисаних, дакле у Србији имамо преко 3 милиона вакцинисаних. Такође бих истакла да треба више разговарати и поделити информације, нарочито са младом популацијом. Шта су разлози за оклевање и како то можемо решити? - изјавила је др Јовановић.

Она каже да су тешке форме болести последица дуготрајних таласа, а они настају кад се не поштују превентивне мере.

- Не можемо да тврдимо да ће се у наредних неколико месеци или годину дана све ово завршити, али је свакако потребно да заједно радимо на томе и поштујемо превентивне мере. Друштвене мреже су се показале као врло корисне, али се њима шире и погрешне информације - упозорила је докторка у оквиру округлог стола "Ковид-19 као изазов науци".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САЗНАЈЕМО! Вест коју је Вучић заборавио да саопшти: 100.000 људи који су добили ваучере од 5.000, добиће још 10.000 динара