ТРИ КЉУЧНА ПИТАЊА ЗА ШКОЛЕ: Кризни штаб ове недеље одлучује о јесењем распусту

Новости онлајн

02. 11. 2021. у 09:01

СЕДНИЦА Кризног штаба за борбу против вируса корона требало би, према најавама, да буде одржана ове недеље.

ТРИ КЉУЧНА ПИТАЊА ЗА ШКОЛЕ: Кризни штаб ове недеље одлучује о јесењем распусту

Фото: АТА имагес

И док медицински део штаба и даље апелује да се мере које су на снази додатно пооштре, и то пре свега ковид пропусницама које би важиле 24 часа, једино што је донекле извесно јесте да ће на предстојећој седници бити донета одлука о продужењу мини јесењег распуста са четири на девет дана, пише Блиц.

- Тражили смо затварање на 10 дана свега осим онога за основне животне протребе, а апсолутни минимум да би могло да се очекује озбиљније деловање мера јесте да се уведу ковид пропуснице које би важиле 24 сата - казао је др Предраг Кон прошле недеље.

Три ствари су на овом Кризном штабу кључне, а тичу се школа - одлука о преласку ђака на онлајн наставу, продужавање јесењег распуста, али и термин зимског распуста за ђаке у Србији, који је, подсетимо, прошле године померен због пандемије.

Шта треба да се деси да се онлајн настава ипак уведе?

Сценарио против ког је била већина родитеља се, по свему судећи, неће десити - онлајн настава у Србији, барем према јасним најавама Министарства просвете, неће се уводити у овом тренутку.

Фото: И. Ковачић

Тим за школе, који се прошле недеље састао у проширеном саставу, препоручио је Кризном штабу да се не уводи онлајн настава на нивоу Србије. Уместо тога, препорука Тима за школе била је да се продужи јесењи распуст, који ће у том случају уместо планирана четири дана трајати девет, и обухватити два викенда и пет радних дана.

Министар просвете Бранко Ружић данас је изјавио да је око 5.000 ђака тренутно заражено вирусом корона и потврдио је да се засада не размишља о потпуном преласку на онлајн наставу, али да ће се пратити епидемиолошка ситуација и у складу са тим донети одлука.

- Критеријуми који ће утицати на одлуку да ли да се потпуно пређе на онлајн су број заражених, вакцинисаних и тестираних у јединицама локалне самоуправе - навео је Ружић.

Подсетимо, иако су епидемиолози гласно заговарали прелазак ђака на онлајн, анализом 10 параметара дошло се до овог компромисног решења. И Министартсво просвете, као и медицински део Кризног штаба сагласни су да је непосредна настава ипак неопходна, поготово када се ради о ђацима од 1. до 4. разреда.

Ипак, Кризни штаб на седници треба да одлучи о евентуалним променама модела наставе у појединим јединицама локалне самоуправе.

Који су тачни датуми јесењег распуста?

Очекује се да Кризни штаб одлучи да јесењи распуст почне већ следеће недеље, и да званично, са викендима, траје од 6. до 15. новембра.

- Ради се о три дана која се лако надокнаде, не могу да кажем да ли ће то бити ефикасно, то предлаже здравствени део Кризног штаба и мислим да то чине са разлогом - рекао је данас Ружић и навео да очекује да ће та мера уз постојеће дати резултате.

Што се јесењег распуста тиче, првобитно је било планирано да он траје само четири дана - од 11. до 14. новембра.

Шта ће бити са зимским распустом?

На Кризном штабу би такође могло да се расправља о померању зимског распуста на почетак децембра. О овом предлогу говорио је прошле недеље и др Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба.

- О томе се размишља. Наравно, прво и основно је гледати здравље деце. То је најважније. То питање је било на Кризном штабу, речено је да ће се о томе још расправљати и то је нормално на дневном раду - казао је он.

Фото: С. Бабовић

 

Уколико и буде померања зимског распуста, то не би било први пут. Тако је и лане распуст био из једног дела, уместо раздељен, и трајао је од 21. децембра до 18. јануара. Изузетак су били ученици у Војводини који су већ имали и планирано спојен распуст. Оно што би олакашало ову одлуку јесте и чињеница да је школским календаром већ спојен зимски распуст за целу Србију и требало би да буде од 30. децембра до 23. јануара.

Такође, и пре пандемије коронавируса дешавало се да се зимски распуст помера или продужава. На то је подсетио и Звонимир Јовић, потпредседник Уније синдиката просветних радника Србије.

- Треба слушати шта кажу епидемиолози и стручни део Кризног штаба. У принципу, ми смо и ранијих година имали померање распуста због сезонског грипа и за месец дана или прекид наставе од недељу или две дана да би се спречило даље ширење међу ученицима и запосленима. Тако да овако нешто не би било први пут и не би било изненађење и да буде тако - рекао је Јовић.

Он је нагласио и да овакво померање распуста не би утицало на наставу.

                            ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО: Српска фабрика вакцина

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)