НЕДОРЕЧЕН СТАВ ЦРНЕ ГОРЕ О АТЕНТАТУ НА ФЕРДИНАНДА: Предавање историчара Милована Балабана на Jутјуб каналу КЦНС

В.Н.

29. 10. 2021. у 07:58

КAO занимљивости везане за тему о којој је на овој трибини било речи, Милован Балабан је истакао бројне недоречености када су у питању улога и став Црне Горе поводом атентата на Франца Фердинанда, затим ултиматума послатог Србији од стране Аустроугарске – који су напослетку ескалирали у рат великих размера.

НЕДОРЕЧЕН СТАВ ЦРНЕ ГОРЕ О АТЕНТАТУ НА ФЕРДИНАНДА: Предавање историчара Милована Балабана на Jутјуб каналу КЦНС

Фото: КЦНС

Ипак, Балабан наглашава да српски народ у Црној Гори није имао недоумица да ли би требало да се укључи у сукоб, какав год исход био, а најбољи репрезент ове мисли били су људи који су на прави начин схватали заједнички светосавски и косовски култ, остављен у аманет од стране предака.

Црна Гора је често доживљавана као реметилачки фактор јер је била несигуран партнер и није се могла контролисати. Због тога је у предвечерје рата владала идеја како би је требало убедити да остане неутрална. Међутим, јавно мњење у Црној Гори изражавало је револт чак и поводом блаћења Србије у штампи, док је краљ Никола био у дилеми због бојазни од руске реакције.

- Било је само питање форме како ће Црна Гора ући у рат – истакао је Балабан, уз детаљно објашњење како је на судбину српског народа утицао овај потез.

Предавање историчара Милована Балабана на тему "Црна Гора и јулска криза 1914" може се погледати на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СУПРУГА ВОДИТЕЉА Лепа глумица из популарних серија: Брзо смо схватили да смо се заволели (ФОТО)