НА ТОРТИ УСКОРО ПО 130 СВЕЋИЦА: Истраживање америчких научника о продужавању живота

С. В.

28. 10. 2021. у 16:12

БРОЈ људи који живе дуже од 100 година расте деценијама и износи више од пола милиона широм света. Међутим, много је мање оних који на рођенданском слављу дувају 110 или више свећица.

НА ТОРТИ УСКОРО ПО 130 СВЕЋИЦА: Истраживање америчких научника о продужавању живота

Фото Shutterstock

Према новом истраживању Универзитета Вашингтон, изузетно дуг животни век наставиће да се продужава до краја 21. века, те су процене да би он могао износити 125 до 130 година. Францускиња Жана Калмен имала је 122 године када је умрла 1997. Тренутно, најстарији становник наше планете је такође жена, Кане Танака из Јапана, која има 118 година.

- Људи су фасцинирани екстремима човечанства, било да је у питању одлазак на Месец, брзина трчања на Олимпијади или колико неко дуго може да живи - рекао је главни аутор истраживања др Мајкл Пирс. - Овим научним радом меримо колико је велика вероватноћа да ће нека особа доживети изузетну старост током овог века.

Према његовим речима, "суперстогодишњаци" су натпросечни, сами по себи. Вероватноћа рушења тренутног старосног рекорда повећаће се само ако и број старијих од 110 година значајно порасте. Будући да се стално увећава број становника у свету, то није немогуће.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КУДЕ БАШ У ЛАПОВО ОТИДЕ: Позоришно-филмски атеље КТЦ Стефан Немања снимио и пети аматерски филм