ТИОДОРОВИЋ ОТКРИО: Тражили смо да све стане од 17 сати, да после раде само пумпе, апотеке и снабдевање храном

Novosti online

25. 10. 2021. у 19:39

ЧЛАН Кризног штаба, епидемиолог Бранислав Тиодоровић оцењује да увођење ковид пропусница на три сата неће имати ефекта, залаже се за оштрије мере.

ТИОДОРОВИЋ ОТКРИО: Тражили смо да све стане од 17 сати, да после раде само пумпе, апотеке и снабдевање храном

Фото: Танјуг

Као што је познато, оне ће важити само три сада дневно и искључиво ће се контролисати у угоститељским објектима.

- Медицински део Кризног штаба остаје при својим ставовима од претпрошле седнице. Ми смо тражили да све ради до 17 сати. Од 17 сати да функционишу само пумпе, апотеке, снабдевање храном, само оно што народу морате да обезбедите. Да то буде макар 10 дана, али знамо добро да тих 10 дана није довољно, али потребно је да се осети нека промена у понашању. Има криваца и у држави и у појединцима, сви смо одговорни. То што ћемо ми од 22 сата имати примену пропусница, то неће имати ефекта, то не може имати ефекта. Звао ме је један пријатељ власник једног ресторана у Нишу и каже: Шта ће ми то од 22 сата, имаћу проблеме и сукобе, треба да зовем полицију. Што нисте увели одмах да пропуснице 24 сата важе за све затворене просторе. Још у јуну сам рекао да ће бити проблема и да морамо да пооштримо контролу мера и да морамо да подигнемо вакцинацију најмање на 70-75 посто, сада већ знамо да је потребно 80-85 посто. Могли смо да будемо као Португалија. Морамо да имамо социјолога, комуниколога, психолога у Кризном штабу - рекао је Тиодоровић, а пренели су београдски медији.

Он је поновио и став Кризног штаба да се тражи онлајн наставу за основне и средње школе, који је био заснован на мишљењу педијатара.

- Био је јасан позив од стране педијатара и ми смо једногласно то подржали. Педијатри су рекли – нека буде барем 10 10 дана, а да ли је то довољно, то је сада за дискусију. Ипак, потребно је да направимо неки пресек. Не тестирају се сва деца, па не постоји начин да ви имате прецизан број оболеле деце у сваком тренутку. Родитељи који су позитивни шаљу своју децу у вртиће и у школе, па, молим вас, то није у реду. Ако сте ви у самоизолацији, ваше дете остаје са вама, јер то дете не мора бити уочљиво болесно. Имао сам случај да ме зову учитељи и наставници и кажу – видимо да дете није баш најбоље, чак и да има температуру, а каже да су га родитељи послали у школу - објаснио је.

Он је поручио да очекује да следеће недеље буде направљена озбиљна анализа и провера да ли има ефекта овај комбиновани модел.

 

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО - НИКАДА НИЈЕ БИЛО ТЕЖЕ: Репортери "Новости" у црвеној зони ковид болнице у Батајници

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)