ИЗ ПОРОДИЛИШТА БЕБЕ ИДУ ПРАВО У КОВИД-ОДЕЉЕЊА: Потресна сведочанства лекара и пацијената КБЦ "Драгиша Мишовић"

Милица Станојковић

24. 10. 2021. у 10:00

УМЕСТО да се радују првим данима са својим новим чланом породице и уживају у топлини дома, многи родитељи остали су ускраћени за ову срећу, јер их је позитиван тест на вирус корона из породилишта преселио право у ковид-одељења.

ИЗ ПОРОДИЛИШТА БЕБЕ ИДУ ПРАВО У КОВИД-ОДЕЉЕЊА: Потресна сведочанства лекара и пацијената КБЦ Драгиша Мишовић

Девојчица из Звечанске са медицинском сестром / Фото Игор Маринковић

Тако је и са мајкама и бебама које су ових дана, у шта су се уверили репортери "Новости", хоспитализоване на дечјем одељењу КБЦ "Др Драгиша Мишовић" у Београду, која је у тзв. ковид-систему и где бију двоструку битку против опаког и непредвидивог вируса.

Док пролазимо кроз први спрат црвене зоне "Мишовића" са свих страна допире плач беба. Нејаки пацијенти у рукама мајки које "ломи" температура. Ни оне немају тај луксуз да брину само о себи док се боре са короном, јер им је, кажу нам, здравље детета прече. Ипак, пожртвовано медицинско особље ту је у сваком часу да преповије бебу, донесе је мајци на подој, упути речи охрабрења. У једном боксу од короне лече се тридестједногодишња Сања Секулић и њена ћерка Даница која је тек напунила месец дана.

- Боље сам данас, али и даље имам високу температуру - говори нам Сања док доји бебу.

Што се и саветује, додају лекари.

- Када сам са њом дошла у болницу била сам негативна, а после два дана сам добила прве симптоме - објашњава Секулићева. - По доласку кући никуда нисмо ишли, али мој супруг ради тако да нам је вероватно он донео вирус. У првим данима у болници била сам веома уплашена јер сам и сама здравствени радник и знам до каквих све компликација може да дође. Ипак, хвала Богу, иде набоље. Само сам се молила да температура са ње пређе на мене, онда ми је лакше.

Сања Секулић (31) и њена ћерка Даница, која је тек напунила месец дана / Фото Игор Маринковић

Док јој медицинска сестра помаже да пресвуче бебу, Сања не заборавља да похвали своје колеге:

- Сви су предивни. У данима када нисам могла да устанем и дођем до њеног кревеца и да је узмем у руке, све време су је обилазиле и биле с њом док се истуширам и смогнем снаге.

Сања није била вакцинисана. Како каже, пет година борбе за родитељство увукло је страх да ће јој вакцина исцрпети организам и да неће моћи на вантелесну.

- Имала сам један спонтани побачај - објашњава своју одлуку тридесетједногодишња мајка. - И онда сам остала трудна, а током трудноће имала сам и хематом. Ипак, саветујем свим женама да се вакцинишу пре планирања трудноће. Чим се опоравимо, отићи ћу и ја да примим вакцину.

На дечјем одељењу "Мишовића" са ковидом 19 тренутно се бори 28 пацијената. Најмлађа је беба од 21 дан, а најстарији пацијент има 17 година. Са најтежом клиничком сликом су они узраста око 14 година и старији. А у овом таласу њихов ток болести, објашњавају нам лекари, подсећа на стање одраслих пацијената. А новопечени родитељи долазе уплашени, јер знају да су се у овом таласу дешавале компликације чак и код најмлађих.

- Оно што је тренутна карактеристика, у овом таласу, јесте много беба до месец дана, које на лечење долазе у пратњи мама које су исто тако заражене - објашњава др Оливера Остојић, начелница дечје болнице КБЦ "Др Драгиша Мишовић". - На срећу, већина њих долази са лакшом клиничком сликом. Ипак, у последњих 10 дана смо имали две бебе са тешком сликом које су пребачене у "Тиршову".

Било је и ситуација, открива нам др Остојић, када су породиље због погоршања пребацивали у ковид за одрасле док су бебе остајале на дечјем. Старија деца су без пратње, па им одсуство родитеља надомешћује боравак у соби са другом децом сличног узраста.

- Делта сој је много вирулентнији за децу - каже др Остојић. - . Уколико се стање погорша, шаљемо их у терцијарну установу.

Док пролазимо кроз ходнике где малаксале младе мајке покушавају да нађу занимацију деци вртићког узраста и објасне им зашто не могу напоље, др Остојић нам објашњава да је епидемија сада узела маха и да није могуће на најбољи начин изоловати децу поготово када су у колективу.

- До овог таласа имали смо доста добро искуство са млађом децом, али се ситуација променила - наводи др Остојић. - Препорука је родитељима да свакако децу не шаљу у вртић када су позитивни, јер малишани могу да буду асимптоматски или са блажим симптомима који се у првим данима не препознају, а да заразе другу децу.

Једини пацијент на одељењу интензивне неге је девојчица која је са позитивним тестом стигла из Звечанске. О детету без родитеља као о свом брине целокупно особље "Мишовића", уверавамо се док улазимо у собу где јој медицинска сестра мери температуру.

- Стабилно је. На интензивној је, јер је сама, без пратње. Овде је учесталије присуство сестре. Не можемо да је оставимо по собама где су старија деца без пратње - каже нам медицинска сестра Зорица Радошевић.

На другом крају ходника, медицинска сестра Марија Бајић намешта постељину са медведићима. Ту су да буду и ковид и патронажне сестре и олакшају им колико могу боравак у болници. Под визирима и капама, очима успостављају поверење са малишанима:

- Иако смо навикли да радимо са децом, сада имамо и бебе до месец дана старости, са чим се раније нисмо сусретали. Зато нам долазе и колеге са неонатологије да припомогну око превијања пупка и неких других ствари које су битне за бебу у првим данима. Овде се оне лече и расту.

Јована Милосављевић (11) са мајком Милицом, у дану када је сазнала да иде кући, у свој дом у Крушевцу / Фото Игор Маринковић

И напослетку, пењемо се на спрат где леже старија деца. Једанаестогодишња Јована Милосављевић управо је добила вест да иде кући. У свој дом у Крушевцу. Њена мајка, и сама медицински радник, свих седам дан била је уз њу, а успела је да се не зарази.

- Пресрећне смо - каже Милица Марјановић, Јованина мајка. - Она је добила температуру и била је у кућној изолацији по савету педијатра. Пошто сам здравствени радник, само сам једне ноћи приметила да је изнемогла, измерила јој сатурацију и видела да јој је спала. Хитно су нас из Крушевца послали за Београд са обостраном упалом плућа у средње тешком стању. Хвала богу, успела је да се опорави. Нисам се заразила јер сам била вакцинисана. Мислим да ме је вакцина у овом случају спасла короне.

ВАКЦИНА - ИСПИТАНА И БЕЗБЕДНА

- "ФАЈЗЕР" је дао дозволу за вакцинацију деце. Ми педијатри знамо шта значи имунизација и које су све болести искорењене обавезном вакцинацијом, па је то наравно, одговор на питање да ли се саветује вакцинација. Вакцина је испитана, безбедна. А оно што је неопходно нагласити је да клиничка слика може да буде лака код деце и онда у периоду од четири до шест недеља доведе до мултисистемског инфлаторног синдрома. Ретко је, али се дешава. Савет удружења гинеколога је да све труднице треба да се вакцинишу, јер мајке које дођу на лечење код нас са бебама су у већини невакцинисане - објашњава др Остојић.

ПРАТИТИ СТАЊЕ ИЗ ДАНА У ДАН

САВЕТ мединских радника родитељима је да деци која се лече у кућној изолацији прате стање и да се на сваку промену и погоршање обрате лекару.

- Ако се повећава температура, почне повраћање, замор, лекар ће ће проценити да ли треба да се настави са лечењем код куће или се деца шаљу у болницу - каже др Оливера Остојић.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА 21. МАЈ: Сунце и киша, топло до 33 степена, поподне могући пљускови