КОВИД-ПРОПУСНИЦЕ ИЗДАЈУ И У ПОШТИ: Данас почиње примена нове мере у кафанама, усавршава се систем контроле поштовања

Ј. Ж. С.

23. 10. 2021. у 09:00

ОБИЧНА потврда о вакцинацији неће важити у угоститељским објектима после 22 сата, већ ће грађани морати да имају ковид-сертификат. Признаваће се и дигитални зелени сертификати из земаља ЕУ и других држава са којима Србија има споразум о признавању вакцинације или прележане болести.

КОВИД-ПРОПУСНИЦЕ ИЗДАЈУ И У ПОШТИ: Данас почиње примена нове мере у кафанама, усавршава се систем контроле поштовања

Сертификат не важи ако је црвене боје

Ово, за "Новости", уочи данашњег почетка примене ковид-пропусница, објашњава Вукашин Гроздић, саветник председнице Владе. Он каже да очекује да ће се интересовање грађана за издавање зелених дигиталних сертификата повећати од понедељка, када почне кажњавање.

- Приликом сваке вакцинације и сваког теста, сви вакцинациони пунктови и све лабораторије преко сајта еУправе шаљу на мејл адресу особе дигитални зелени сертификат и већина наших грађана га је већ користила летос, када је ишла на летовање. Уколико га случајно немају могу да га одштампају са сајта еУправе бирањем опције преузимање дигиталног зеленог сертификата - објашњава Гроздић за "Новости".

За оне који се баш не сналазе на рачунару постоји друга опција, а то је одлазак у пошту, где ће сефтификат бити одштампан сваком уз одговарајући лични документ којим доказује идентитет.

За улазак у ресторане у којима се служе храна и пиће после 22 сата, нови документ може да се носи у папирном формату или у телефону, и оба начина ће бити прихватљива. Уколико се особа накнадно вакцинише или тестира, нема потребе да поново вади документ, јер ће се све промене очитати преко његовог QР кода - нагласио је саветник премијерке.

Гроздић каже и да ће е-Управа ускоро да изради посебне апликације које ће очитавати QR кодове, као новчаник, где ће грађани моћи да држе и складиште те податке.

- За сада користимо систем који је најједноставнији за грађане и пословне људе, а то је да било којим читачем QR кода скенирање заправо води на сајт е-Управе, где могу да се виде сви подаци о некој особи - рекао је саветник.

За проверу поштовања мера спремни су и инспектори и комунални полицајци.

- Инспектори су у протеклих годину дана спровели скоро милион контрола примене мера против короне и написали више 9.000 казни - изјавила је председница Координационе комисије за инспекцијски надзор, министарка Марија Обрадовић. Она је истакла да су инспектори сада спремни и за контролу ковид-пропусница, која почиње данас, а од понедељка почиње кажњавање.

Обрадовићева је поручила и да ће свих 46 републичких, покрајинских и локалних инспекција наставити да врше надзор над применом антиковид мера. Навела је и да инспекцијски капацитети нису довољни за оптималну контролу у руралним деловима Србије, али да се ради на увођењу још 1.000 инспектора који недостају систему инспекцијског надзора.

Подаци Радне групе која ради на контроли примене противепидемијских мера у протеклој години, показују да је привреди изречено 2.500 казни у износу од преко 250 милиона динара, најчешће тржним центрима, продавницама и угоститељским објектима.

Више од 30.000 неправилности пронашло је око 2.400 инспектора, а грађани су кажњавани чак три пута више од привреде - сваки други због неношења маске.

Казне за непоштовања нове мере - боравка у угоститељским објектима после 22 сата, без ковид-пропусница, износиће 5.000 динара за грађане, а власници ће морати да плате и до 300.000 динара.

ВАЖИЋЕ И ТЕСТ ОД ПРИВАТНИКА?

ВЕЛИКИ број грађана који су се од короне лечили у приватним здравственим установама, према садашњим правилима, не може да добије зелени сертификат, јер се само тестови из државних установа налазе у систему е-управе. Премијерка Ана Брнабић рекла је да ће се током викенда разјаснити који су антигенски тестови из приватних лабораторија валидни.

- Поједине приватне лабораторије користе и неке антигенске тестове који нису у складу са стандардима ЕУ, тако да морамо да ограничимо да сви ковид-сертификати који буду издати, буду у складу са ЕУ сертификатима. Она је објаснила и да ће валидни бити и они сертификати који ће приказати да особа има довољну количину антитела, што ће грађани моћи да утврде само у лабораторији ИНЕП-а.

ВУЧИЋ: РЕШЕЊЕ ЈЕ ВАКЦИНА, НЕ СЕРТИФИКАТИ

ДА није Устава, који нас ограничава, залагао бих се за обавезну вакцинацију. Лично сам за снажније мере, али правна ограничења нас спутавају да их уведемо.

"Снагу" нових мера, чију суштину чине ковид-пропуснице, овако је у петак прокоментарисао председник Србије Александар Вучић.

- Људи морају да сагледају суштину. Мислим да је спас у вакцини, а не у пропусницама. Набављамо и нове лекове, Америка прва у свету, а ми први у Европи. Реч је о МСД пилулама, очекујем да већ крајем децембра или почетком јануара стигну у Србију. Да имамо обавезну вакцинацију, сигурно бисмо имали мањи број умрлих људи - рекао је шеф државе.

Председник је одговорио на питање које се односило на објаву Бошка Обрадовића у којој га је оптужио да он лично стоји иза увођења ковид-пропусница.

- Да коментаришем људе који на протестима стављају "Павловићеву маст" на нос и говоре да су се тако заштитили од короне, стварно не могу. То је неодговрно, јер им је потребна помоћ. Али нисам ја тај који то може да учини. Да развеселим Обрадовића, ја сам за снажније мере, али ме Устав ограничава - рекао је председник.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

У РАСКОШНОМ ЗЕЛЕНИЛУ ИЛИ НА БЕЛОМ ПЕСКУ: Ако изаберете хотел Лујо, не морате да бирате, ту су и плажа са белим песком и прелепа шума