ДОКТОР БРАНИСЛАВ ТИОДОРОВИЋ: "Ковид пропуснице су само почетак, мораћемо да уведемо оштрије мере"

Novosti online

21. 10. 2021. у 18:46

ЕПИДЕМИОЛОГ Бранислав Тиодоровић појаснио је, говорећи о јучерашњој седници Кризног штаба, да је медицински део остао при свом ставу, тачније врло ригорозним мерама у трајању од најмање 10 дана.

ДОКТОР БРАНИСЛАВ ТИОДОРОВИЋ: Ковид пропуснице су само почетак, мораћемо да уведемо оштрије мере

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Према речима епидемиолога и члана Кризног штаба проф. др Бранислава Тиодоровића, ковид пропуснице су само увод и најава за мере које ће бити уведене, и он је већ претходно проценио да се "сигурно неће на томе стати".

- Ми и даље сматрамо да ово што је донешено представља само почетак. Треба постепено да почнемо да припремамо ковид потврде, где постоји највећи ризик. 22 сата је време када имамо највише младих људи, за које знамо да највише сада обољевају али и преносе корону, и они су тада у клубовима, кафићима и другим објектима. Све ће то важити док видимо ових десетак дана како је орочено, а иза тога ћемо вероватно морати да уведемо и оштрије мере - истакао је Бранислав Тиодоровић.

Он је открио која пооштравања су тражили:

- Тражили смо да ковид пропуснице важе све време, без ограничења. Да се смањи број од 500 људи за окупљања, да све буде сведено на минимум.

Епидемиолог је истакао да је сва расположива инспекција на терену, али и да је власницима угоститељских објеката паметно да ангажују ковид редара.

- Сви су у обавези да обезбеде своје ковид редаре, где их нема, одговоран је власник. Ако инспекција наиђе, казна онда иде на рачун објекта, па нека се размисле да ли им је добро да имају ковид редара или да немају - рекао је он.

Казне од понедељка

Одлучено је да кажњавање правних и физичких лица почне од понедељка, 25. октобра. У суботу и недељу ће све инспекције бити на терену, како би, заједно са угоститељима, проверили у пракси како функционише систем. Ова одлука је донета из разлога пружања додатног времена угоститељима, како би пронашли што бољи и ефикаснији систем организације и контроле ковид сертификата.

На данашњој седници Владе, у консултацији са Кризним штабом за заштиту здравља становништва од заразне болестиЦовид-19, донета је одлука да ће ковид пропусница бити валидна и у случају поседовања на Дигиталном зеленом сертификату и позитивног теста на антитела (ИгГ), не старијег од три месеца и урађеног у лабораторији у јавној својин који доказује довољно висок степен заштите у случају прележаног ковида.

(Euronews)

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО: ОВДЕ СЕ ВОДИ БОРБА ЗА ЖИВОТЕ: Црвена зона ковид болнице у Крушевцу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА СРЕДУ, 25. МАЈ: Веома топао дан пред нама, по подне пљускови