ДИРЕКТОРКА РФЗО: Да су лекови толико ефикасни, не би нам требала вакцина

Танјуг

19. 10. 2021. у 11:44

ДИРЕКТОРКА Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) проф. др Сања Радојевић Шкодрић рекла је данас у „Уранку“ К1 телевизије да је цена новог лека „сотровимаб“, који је пре неколико дана почео да се примењује у Србији - 4.000 долара.

ДИРЕКТОРКА РФЗО: Да су лекови толико ефикасни, не би нам требала вакцина

Фото Д. Миловановић

- Цена лекова који се користе у лечењу ковида-19 крећу се од неколико стотина до неколико хиљада долара. Лек „сотровимаб“ кошта око 4.000 долара. То је лек из групе неутралишућих антитела, даје се амбулантно у првих седам до десет дана болести, само једанпут, као инфузија. Овај лек препоручује Светска здравствена организација и у америчком је протоколу лечења. Према подацима, лек има ефикасност од 50 до 70 одсто у спречавању хоспитализације. Намењен је особама старијим од 65 година са хроничним обољењима, који су се заразили и у високом су ризику да развију тешку клиничку слику. Један је од најефикаснијих лекова - рекла је проф. др Сања Радојевић Шкодрић.

Директорка РФЗО истакла је да су у Србији одавно доступни „регенерон“ и „бамланивимаб“, из исте групе лекова, али да не разуме због чега велики број људи и даље чека да се разболи када постоје ефикасне вакцине.

Сања Радојевић Шкодрић, Фото Танјуг

др Сања Радојевић Шкодрић

- Имамо и ефикасне лекове, али се људи не јављају на време. Лече се код куће и јаве тек када им се погорша здравствено стање. Лек и вакцина нису исто, јер вакцина спречава заражавање, а лек се користи у лечењу болести и не може да спречи мутације вируса. Не постоји магичан лек ни за једну болест на свету - казала је Радојевић Шкодрић на К1.

Она је рекла и да ће Србија, након Сједињених Америчких Држава, бити прва земља у Европи која ће добити лек "молнопиравир".

- Он је тренутно у фази регистрације и очекује се да све потребне дозволе у САД добије до децембра. Након тога, Европској агенцији за лекове потребно је још две до три недеље за регистрацију и дозволе, што значи да би до краја године била завршена регистрација и да ћемо добити и тај лек у облику таблете који је комфоран за коришћење – казала је директорка РФЗО.

- Потписали смо уговор за количине које ће бити довољне за све пацијенте, око 50.000 доза, а можемо повући и више. Произведено је тренутно око десет милиона доза тог лека, јер су капацитети производње ограничени. Наша земља препозната је као један од најбољих партнера у набавци лекова, захваљујући политичким везама и редовном плаћању.

Радојевић Шкодрићева каже и да „ивермектин“ није у протоколу лечења ковида-19, да га није регистровала ни Америчка агенција за храну и лекове (ФДА), нити га СЗО признаје као део протокола лечења.

Коментаришући предлог др Предрага Кона да се све затвори на десет дана, директорка РФЗО је истакла да није за ту меру, јер ако се у том периоду имунизација не буде омасовила и не достигнемо колективни имунитет, веома брзо ћемо поново имати исту ситуацију. - Неопходне су нам ковид пропуснице јер вакцинисане особе имају право на нормалан живот. Сви трпимо због људи који неће да се вакцинишу. Свакако, одлуке ће бити донете на Кризном штабу и саопштене јавности - казала је Сања Радојевић Шкодрић на К1.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАЈНОВИЈИ КОРОНА ПРЕСЕК: Вирус однео још два живота