ОЦЕНЕ У Е-КЊИЖИЦИ: После школског дневника, још једна евиденција могла би да пређе у дигиталну форму

Љ. БЕГЕНИШИЋ

19. 10. 2021. у 11:00

ЂАЧКЕ књижице ускоро би могле да постану прошлост у форми каква је позната генерацијама ђака, јер ће закључене оцене, уместо у папирну бити уписиване у електоронску евиденцију.

ОЦЕНЕ У Е-КЊИЖИЦИ: После школског дневника, још једна евиденција могла би да пређе у дигиталну форму

Електронски дневник / Фото Ж. Кнежевић

Дигитализацију ђачких књижица најавила је премијерка Ана Брнабић, која је оценила да су са увођењем електонског дневника оне изгубиле своју сврху. Премијерка је најавила да ће о томе разговарати са министром просвете Бранком Ружићем.

А министар Ружић истиче да процес дигитализације у свим областима, укључујући и просвету, носи са собом вишеструке предности за целокупно друштво.

- Е-упис је само један пример који је знатно олакшао упис деце у вртиће и школе, чинећи га знатно ефикаснијим и доносећи значајну корист и уштеде родитељима - рекао је министар Ружић, за "Новости". - У том смислу сагледаћемо потребу, могућност, предности и евентуалне мане електронских књижица. Зато снажно подржавам процес дигитализације свих сегмената нашег друштва да њен потенцијал што боље искористимо у систему образовања и васпитања.

Увођење дигиталних ђачких кљижица подржавају и у Форуму београдских гимназија.

- Морамо пратити трендове. Одрекли смо се "папирног" дневника, уведен је електронски, па је обисмишљено писање оцена у књижице, с обзиром на то да родитељи у е-дневнику виде све податке - каже Александар Марков, председник Форума београдских гимназија и додаје да би можда требало размилити да се за најмађе основце задржи стара форма зарад осећаја да на руке добијају оцене свог рада.

С друге стране, директор ОШ "Павле Савић" Милан Крстић истиче да није против новитета, али истиче да евентулано увођење електронских књижица треба добро осмислити.

- Ђачка књижица је једини идентификациони документ за ђаке осмог разреда који показују на полагању мале матуре. Други немају, јер су малолетни - каже Крстић.

- Она је доказ да је то тај ђак, да не полаже неко други уместо њега. Књижица има слику, печат и потпис. Не знам како би то било решено у електронској форми.

ТРИ РАЗЛИЧИТЕ ЕВИДЕНЦИЈЕ

ТОКОМ школовања ђаци промене три књижице - једна је за млађе разреде основне школе, друга за старије. Трећу књижицу добијају у средњој школи, а ако иду у музичку или балетску школу, ту постоји посебна евиденција.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ХРАБРИ ДОН ПРЕДВОДИ ДЕМИНЕРЕ: Пас на челу екипа МУП које проверавају дојаве о бомбама (ФОТО/ВИДЕО)