ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ: Забрињава број преминулих, ускоро ћемо имати састанак Кризног штаба

Novosti online

17. 10. 2021. у 10:50

ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић примила је трећу дозу вакцине против корона вируса, данас ће имати састанак са делом Кризног штаба.

ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ: Забрињава број преминулих, ускоро ћемо имати састанак Кризног штаба

Фото: Танјуг/Слободан Миљевић

- Ми ћемо имати састанак Кризног штаба током ове недеље. Данас ћу имати консултације са медицинским делом, да видимо да ли је потребно било шта додатно да урадимо. Мене не забрињава посебно број људи у болницама, јер то нама вакцина држи под контролом. То је велика срећа. Али опет медицински радници који раде у ковид систему су ужасно уморни. Број преминулих ужасно забрињава и то је тешко видети сваки дан кад добијамо пресек. Сваки дан се плашим да видим тај број. Људи, морамо да схватимо да умиру невакцинисани. Толико је лако спасити те животе.

- Маске у затвореним просторима морају да се носе, у јавном превозу, тржном центру, ресторанима. Од петка ћемо имати нулту толеранцију за то. Ковид редари су ту да обезбеде да сви поштују мере - поручила је Брнабић.

- Ми нисмо одустали од ковид пропусница. У петак сам се чула са повереником да видимо шта можемо, а шта не смемо, да бисмо обезбедили што мању злоупотебу. Уколуко одлучимо да уведемо ковид пропусницу, ви не можете нигде ући са само једном дозом вакцине. Зато је добро да то сад одмах урадите, да не бисте морали да чекате да добијете ковид пропусницу. Мука је велика јер треба да нађете најбољи рецепт да ово победимо, да сачувате људске животе - поручила је премијерка.

- Знам и да је јуче био пун стадион у Лазаревцу, на мечу Колубара-Звезда, као што у разним тржним центрима нису носили сви маске. Као што знам да у продавници не носе сви маске, ни у превозу. Знам да се крше мере, зато сам и захтевала да постоји нула толеранције за кршењ мера. Али немогуће је да имате комуналног полицајца по глави становника. Ако људи не верује медицини, онда ћемо се сви заразити. На исти начин, ако не желите да носите маску, можемо да вас натерамо маском и неко може сваки дан то да плаћа. Имате ситуацију у Немачкој где је момак на пумпи тражио човеку да врати маску, он се вратио и упуцао га. Поред тога што ћемо пооштрити контроле, морамо да апелујемо на здрав разум.

- Добро сам после вакцине, трећу дозу сам примила Фајзер. За сад се осећам одлично - рекла је Брнабић i одговорила на питање шта нас спречава да уведемо ковид пропуснице.

- Пре свега чекамо да би апеловали на личну одговорност. Верујем да ће људи да се вакцинишу у већем проценту ако разговарамо са њима. Ковид пропуснице су механизам који јесте доста маркетиншки, лако их је злоупотребити, на њима нема фотографије, када редар погледа пропусницу не зна да ли сте то ви, а у Србији не може свако да вам трежи личну карту. Ако бисмо упарили личне карте и ковид пропуснице, то је могуће, али нам је за потребна одлука Владе.

Уколико и када уведемо ковид пропуснице, биће када то буде примењиво - рекла је Брнабић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ОД МОНСТРУОЗНОГ ЗЛОЧИНА ВАЖНИЈА АДРЕСА: Други пут одбијена потврда оптужнице за злодела у загребачком логору Ракитје