И КРАЉ МИЛУТИН НА РУДНИКУ ИМАО КОВНИЦУ НОВЦА: У Дићима, код Љига, значајан археолошки локалитет наше средњовековне историје

Бранко Пузовић

17. 10. 2021. у 08:17

УЗ седам векова од упокојења краља Милутина, управо се навршавају и три деценије од првих археолошких истраживања на локалитету Манастирине у Дићима код Љига, који са овим српским владаром има значајне везе, где се уз средњовековну цркву налази и гробље стећака, једно од највећих те врсте у Србији!

И КРАЉ МИЛУТИН НА РУДНИКУ ИМАО КОВНИЦУ НОВЦА: У Дићима, код Љига, значајан археолошки локалитет наше средњовековне историје

Фото: М.Цвијетић

Данас, храм је највећим делом обновљен, стећци око њега су већма рестаурирани и конзервирани, а локалитету је удахнут нови живот, достојан његовог историјског и културног значаја.

Локалитет са некрополом налази се са леве стране Ибарске магистрале, осам километара од Љига према Горњем Милановцу, припада северним деловима Рудничке области. Гробље и остаци цркве заузимају сунчане падине долине поред речице Драгобиљ, којима је некад пролазио стари пут Београд - Горњи Милановац. У три наврата, од 1991. до 1993. године, археолози Завода за заштиту споменика културе Ваљево, на челу са Жељком Јежом, открили су једнобродну масивну грађевину цркве са припратом рашког стила, без централне куполе, која је грађена крајем 13, а најкасније до средине треће деценије 14. века.

Александар Ђукић, Фото Приватна архива

- Од цркве, поглед се пружа према Острвици, пограничном средњовековном утврђењу чији је задатак био да чува Рудник као важан економски центар где је и краљ Милутин имао своју ковницу новца - објашњава археолог Александар Ђукић из Удружења "Челник" у Љигу.

- Свако утврђење у средњовековној Србији имало је свог управитеља-челника. У време краља Милутина и након њега, један од челника Острвице највероватније је био Влгдраг, ктитор цркве у Дићима. Међутим, почетак 14. века, као време у ком је службовао Влгдраг који је умро као монах Никола 1327. није било нимало захвално за управу над пограничним утврђењем, нити да се буде део властеле окупљене око владарске породице Немањића.

Влгдраг, челник краља Уроша, сахрањен је у својој маузолејној цркви заједно са члановима породице и ближом родбином. У историјским изворима није био помињан, али о његовом постојању јасно говори натпис на надгробној плочи изнад гроба. Натпис, урезан у 13 редова, говори о упокојењу монаха Николе, по мирском зову челника Влгдрага, који се представио на Вазнесење Господње 8. маја 6835. (1327) године и коме надгробну плочу постави његова супруга, монахиња Ана, мирски звана госпожда Владислава.

Црква и гробље стећака добро очувана, Фото/M.Цвијетић

- У грађанском рату најпре су се сукобили браћа, краљеви Милутин и Драгутин - подсећа Ђукић.

- Рудник је прелазио из Драгутинових у Милутинове руке, а пад тог места морао је бити пропраћен и падом Острвице. Браћа су се измирила током 1311. или 1312. Милутин, након смрти брата Драгутина 1316. заробљава његовог сина Владислава и запоседа његову земљу на тадашњем северу Србије. То је, од све прилике, значило поновни прелазак Рудника и Острвице из руке у руку. Потом, да све буде још горе, Угари су упали у северне области Србије. На власт је дошао Стефан Дечански, који се сукобио са краљем Владиславом, а Рудник са Острвицом бива једна од тачака сукоба. Током сукоба Стефана Дечанског и краља Владислава, дошло је до побуне у којој су Владислављеве присталице затвориле у Острвицу. Све ово су биле околности у којима је деловао челник Влгдраг.

Натпис на стећку, Фото Приватна архива

Археолог Ђукић наглашава да је челник Влгдраг очигледно био близу владарске породице Немањића, о чему сведочи чин замонашења његове супруге и њега пред крај живота. То представља доследно праћење традиција на владарском двору, будући да су се Немањићи, по силаску са престола, углавом предавали монашком подвигу.

- С обзиром на то да је краљ Милутин умро 31. октобра 1321. године, свакако је челник Влгдраг морао бити у служби и овог владара - каже наш саговорник.

- Шест година касније, Влгдраг умире као монах Никола.

Из свега се може претпоставити да је један од управитеља Острвице и властелина из Милутиног непосредног окружења био и челник Влгдраг, ктитор средњовековне цркве у Дићима одакле је будним оком могао неометано да мотри на збивања у Острвици.

Заштита стећака

- ПОРЕД храма засада је пронађено око 300 стећака, а у току је њихова заштита, коју обављају конзерватори Игор Ђорђевић и Борис Зечевић - каже Ђукић. - Пројекат за заштиту стећака поднели су Црквена општина Љиг и Удружење "Челник", а Министарство културе за те намене ове године је одобрило 500.000 динара.

Фото: M.Цвијетић

"Челники"

- УДРУЖЕЊЕ "Челник" основано је пре три године, прикупља грађу за будући Завичајни музеј у Љигу - каже Александар Ђукић. - Ради тога, "Челник" организује трибине, изложбе и предавања о прошлости Љига, Колубарског округа и западне Србије, између осталог и о археолошком налазишту у Дићима. Пионири овог подухвата, пре свега су млади Љижани, који имају жеље и воље да се посвете очувању културног наслеђа свога краја и околине.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)