СРБИЈА ОБЕЗБЕДИЛА ЛЕК СОТРОВИМАБ: Даваће се ковид пацијентима ако имају високе факторе ризика

Танјуг

16. 10. 2021. у 13:26

СРБИЈА је обезбедила лек Сотровимаб који ће у једној дози амбулантно бити примењиван код ковид пацијената у првих 10 дана ако имају високе факторе ризика, изјавила је данас Танјугу директорка Републичког фонда здравственог осигурања (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић.

СРБИЈА ОБЕЗБЕДИЛА ЛЕК СОТРОВИМАБ: Даваће се ковид пацијентима ако имају високе факторе ризика

Фото П. Милошевић

- Примењује се код позитивних пацијената у првих 10 дана ако имају високе факторе ризика да дође до тешке фазе болести и евентуално смрти. Лек се примењује амбулантно, у облику инфузије, једанпут и заиста је показао изузетно високу ефикасност - објаснила је Радојевић Шкодрић.

Додала је да се лек налази на листи лекова које препоручије Светска здравствена организација, и у америчком је протоколу за лечење.

Истакла је да је тај лек из групе неутралишућих антитела, у коју спадају и Регенерон и Бамланивимаб који је обезбеђен пре пар месеци.

Директорка РФЗО је рекла да је Србија потписала и уговор са МСД копанијом за најновији лек Молнупиравир којим је тренутно заокупирана светска и домаћа стручна јавност.

- Лек је у клиничким студијама показао изузетне резултате и треба да се региструје до краја године код амерчке, а затим и европске агенције. Одмах након регистрације ће земље које су потписале уговор добити овај лек. Србија је потписала уговор паралелно са Америком и ми смо прва земља у Европи која ће добити лек поред Америке - рекла је она.

Нагласила је значај благовременог потписивања уговора јер се тако обезбеђује предност у добијању количина лека.

- Земље које су потписале уговоре су се обезбедиле не само прве да добију лек, него да добију и количине које су потребне за грађане - рекла је Радојевић Шкодрић.

Додала је да се преговара и са Фајзером за лек који је у клиничкој студији показао високе резултате.

- Чим се заврши клиничка студија биће доступно потписивање уговора - рекла је она.

Директорка РФЗО оценила је да Србија у односу на друге економски развијеније земље добија лекове и најновије терапијске опције међу првима, од почетка короне.

- Али не може ниједан лек да замени вакцину, јер она спречава заражавање и развој даљи болести, док је лек доступан за лечење. У Србији имамо све лекове, за све фазе болести и све најновије иновативне лекове, али да лек може да замени вакцину вакцина не би постојала. Није јасно зашто чекамо, да се разболимо добијемо лек и да се лечимо када вакцинацијом можемо да то да спречимо - рекла је Радојевић Шкодрић.

Додала је да уколико не постигнемо колективни имунитет сви лекови које имамо нам неће помоћи.

- Они помажу уколико максималном вакцинацијом постигнемо колективни имунитет, а онда спорадично, појединачно када дође до разбољевања имамо све терапијске опције - рекла је она.

Директор РФЗО је рекла да струка одређује када се који лек код кога примењује.

- За све фазе болести и све групе пацијената имамо лекове за ковид, као и за редовно здравство располажемо свим лековима. Сада обезбеђујемо количине за целу 2022. годину а то постижемо тако што Србија има добре пословне и политичке односе - навела је Радојевић Шкодрић.

Додала је да је захваљујући таквим односима и редовном плаћању Србија међу ретким земљама којима су доступне и редовне, и најновије терапијске опције, пре других земаља.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

 

БОНУС ВИДЕО:

НАШИ ХЕРОЈИ: Интервју са докторком из ковид амбуланте

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Смештање најстаријих чланова породице у дом за старе