БИТКА ЗА ТРИ МЛАДА ЖИВОТА: Драма у Институту за мајку и дете, лекари данима у скафандерима

Биљана РАДИВОЈЕВИЋ

16. 10. 2021. у 08:00

ТРОЈЕ деце која се у Институту за мајку и дете на респираторима боре за живот, јуче су била мало боље. На такву оцену упућује неки "технички параметри", али професор др Предраг Минић, пулмолог, каже за "Новости," да то побољшање није довољно да би му уливало трајни оптимизам.

БИТКА ЗА ТРИ МЛАДА ЖИВОТА: Драма у Институту за мајку и дете, лекари данима у скафандерима

Фото Д. Миловановић

Четврто дете, које се, такође, у Институту, лечи од ковида има миокардитис. То је стање које су лекари и у претходним таласима епидемије, виђали, срећом не тако често. Јуче је у Институт пребачена и девојчица из Ужица која има 16 година, због инфективне мононуклеозе и инфекције короном. Прикључена је на респиратор и лекари се боре за њен живот.

Др Минић и његов тим већ пет дана не скидају скафандере даноноћно се борећи за животе троје деце прикључене на респиратор: шестомесечне бебе и двоје тинејџера од 15 и 17 година.

- Ситуација је страшна, а да је било памети међу грађанима, да су се вакцинисали у већем броју, до овога не бисмо дошли - каже професор Минић.- Од почетка пандемије деца су оболевала мање и са мање тешком клиничком сликом, али сада имамо потпуно другачију ситуацију. Са укупним повећањем броја инфицираних, повећава се и број заражене деце, па имамо и више тешких форми болести. Ово није онај исти вирус, који смо имали раније. Његова контагиозност је била два и по, што значи да је један инфицирани преносио вирус на још 2,5 особа. Овај сад вирус има степен контагиозности 9, што значи да је четири пута заразнији.

Професор Минић, који је и члан Кризног штаба Владе Србије за борбу против ковида, каже да је у Дечјој клиници у КБЦ "Др Драгиша Мишовић" 24 деце са ковидом.

- Све то није добро, али та деца, као ни ово које је већ код нас са упалом срчаног мишића, нису животно угрожена - каже професор Минић. - Очигледно је да је вирус сишао и међу најмлађу популацију. Онај ко мисли да ћемо спонтаним заражавањем да стигнемо до колективног имунитета, сигурно није на добром путу.

Инфекција вирусом корона потврђена је код 6.424 особе међу 21.545 тестираних за 24 сата, а од последица ковида је преминуло још 50 пацијената.

ОД ТРЖНИХ ЦЕНТАРА ПО 300.000 ДИНАРА

У ВЛАДИ Србије у петак је одржан састанак са члановима Координационе комисије за инспекцијски надзор, на којем је договорено да се пооштри инспекцијски надзор поштовања противепидемијских мера. А само неколико сати пошто је одређено да инспекција интензивније контролише градски превоз, тржне центре и угоститељске објекте, почеле су да пљуште казне.

Пет великих београдских тржних центара - "Ада мол", "Делта сити", "Ушће" и "Рајићева" - кажњени су са по 300.000 динара. Због кршења епидемиолошких мера, казни је било и у новосадским тржним центрима "Биг" и "Променада". И у крагујевачком "Космосу" наплаћено је 300.000 динара, плус 50.000 за одговорно лице, са колико је кажњен и "Рефлекс". "Плаза" је морала да издвоји 30.000 динара, док је "Дис" санкциосан са 5.000 динара због неношења маске раднице у месари.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)