ТИОДОРОВИЋ ТВРДИ: Ако вакцинишемо 80 одсто грађана у новембру, бићемо слободни за Нову годину!

Новости онлајн

15. 10. 2021. у 11:17

ЕПИДЕМИОЛОГ Бранислав Тиодоровић тврди да бисмо морали да се угледамо на високоразвијене земље Европе које су постигле висок проценат вакцинације, јер "док постоји горући материјал, гореће", а ако се то не деси, стално ћемо имати новозаражене и хоспитализоване са несагледивим последицама.

ТИОДОРОВИЋ ТВРДИ: Ако вакцинишемо 80 одсто грађана у новембру, бићемо слободни за Нову годину!

Фото: Птинтсцреен/РТС

- Ако не пређемо 60 одсто вакцинисаних, наћи ћемо се у ситуацији да је вирус стално присутан међу незаштићенима, долазиће до мутација, а нови мутирани сојеви нападаће чак и вакцинисане. Докле год постоји горући материјал, докле год имамо осетљиве људе, докле год имамо невакцинисане, сви ћемо се заражавати, имаћемо нон-стоп позитивне, хоспитализоване и фаталне случајеве - каже он.

Епидемиолог истиче да је циљ да се вакцинише 80 одсто становништва, али да овим темпом то није могуће постићи.

- Циљ је имати 80 одсто вакцинисаних. Вакцинација је једино решење, земље са преко 80-85 одсто успеле су да се отворе, да скину маске, а ми са овом динамиком не можемо то да постигнемо. Иделано би било да то урадимо у октобру, па онда за Нову годину и Божић будемо слободни. Међутим, спречава нас наш однос према вакцинацији и мерама. Лекови о којима се прича, да смо их добили или ћемо их добити, решиће тренутно питање појединца, а не епидемије, ту помаже само вакцинација - каже он.

Једино решење епидемије је масовна вакцинација и увођење обавезне вакцинације за одређену групу људи, тврди др Тиодоровић.

- Како доћи до 80 одсто вакцинисаних? У овом тренутку једини излаз ми се чини масовна вакцинација, увођење обавезне вакцинације. Долазимо у ситуацију да уведемо обавезну вакцинацију као у многим европским земљама. За медицинске раднике, просветне, за све јавне службе, општинске, градске, али и за запослене у банкама, поштама, свим организацијама где циркулише већи број људи. Међутим, такве одлуке још нема - каже он.

- Ви тренутно имате један избор, да се вакцинишете и уз поштовање мера будете веома безбедни или да завршите на респиратору - закључује епидемиолог.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО:

НАШИ ХЕРОЈИ: Интервју са докторком из ковид амбуланте

 

(Пинк)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ОБУКА И ГАЂАЊЕ НА ПАСУЉАНСКИМ ЛИВАДАМА: Српски пешадинци и артиљерци показали шта знају (ФОТО)