НА РЕСПИРАТОРУ И ТРОЈЕ ДЕЦЕ: Тешка епидемиолошка ситуација, министар здравља Златибор Лончар најављује ковид-пропуснице

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

15. 10. 2021. у 09:00

У ДВА кревета, једно поред другог, у највећој ковид-болници у Србији, у Батајници, лежали су мајка (49) и син (25). Он жив, скинут са респиратора, она - изгубила битку са ковидом 19.

НА РЕСПИРАТОРУ И ТРОЈЕ ДЕЦЕ: Тешка епидемиолошка ситуација, министар здравља Златибор Лончар најављује ковид-пропуснице

Фото З. Јовановић

Овакве страшне слике нижу се из дана у дан. Заједно су умирали супружници, родитељи... Што је најдраматичније, само у Институту за мајку и дете је чак троје деце на респиратору и лекари им се боре за живот.

- Нажалост, на респиратору је беба од шест месеци и деца од 15 и 17 година - каже професор др Предраг Минић, из Института за мајку и дете. - Сви су животно угрожени. Једино је дечак од 17 година мало гојазан, остали немају никакве друге болести. Деца од 15 и 17 година нису вакцинисана. Ово су прва деца на респираторима.

По речима др Татјане Аџић Вукичевић, директорке болнице у Батајници, само у овом ковид-центру тренутно је више од 830 пацијената. Отворене су додатне јединице полуинтензивне и интензивне неге.

- По троје, четворо чланова једне породице леже у овом моменту заједно у соби - каже проф. др Аџић Вукичевић. - Слободних кревета нема. Попуњавамо само оно што се ослободи отпустом. Чим ставимо на нашу групу да смо отпустили излечене, сва места се попуне у року од 15 минута. Јутрос сам пустила на ковид-групу 20 места, и одмах сам информисана да више немамо ниједно слободно место. У среду, и током ноћи, у Батајници су примили 80 људи. За претходних седам дана чак - 485.

- Пола болнице су нам нови пацијенти за само седам дана - каже др Аџић Вукичевић.

Тај притисак се осећа и у ковид-амбулантама у целој земљи. Доктор Иванка Беоковић, директорка Дома здравља у Суботици, каже да дневно имају од 250 до 300 пацијената са сумњом на ковид. Од 1.800 прегледаних прошле недеље, 511 је било позитивно.

- Хитна помоћ са терена превози пацијенте већ у поодмаклој фази болести и они немају времана ни да прођу кроз нашу респираторну амбуланту, него се директно возе у болничку албуланту - каже Беоковићева. - Дневно се јавља и око 200 деце, њих од 10 до 20 је позитивно. Није било тако у претходним таласима.

И поред овако сложене ситуације нема масовнијег интересовања за вакцину. у четвртак је стигла нова испорука "фајзера" - 121.680 доза, а и даље смо у ситуацији да имамо много више вакцина него заинтересованих за имунизацију.

- Уморили смо се од апела и упозорења, превеликог рада, труда, бриге и неизвесности - каже др Аџић Вукичевић. - Када направимо визиту поражени смо подацима које добијамо од пацијената и видимо из медицинске документације. Више од 95 одсто њих нису вакцинисани. Ових пет одсто је вакцинисано једном или са две дозе, најчешће у фебруару и марту и требало је у септембру и октобру да приме трећу дозу, али су се у међувремену разболели.

У Батајници троше енормно велике количине кисеоника. Докторка Аџић Вукичевић каже да је то доказ да се клиничка слика оболелих у овом таласу разликује од свих претходних.

- Практично, свако ко уђе у болницу захтева кисеоник, то је најмање 9-10 литара или 12-15 литара, а имамо болеснике и на 50-60 литара - каже директорка Батајнице. - То је огромна потрошња и оптерећење читавог система. У ноћи између уторка и среде примили смо девојку која има 21 годину, а у среду дечка од 26 из Горњег Милановца и младића од 22 године из Београда... Живот је јако кратак и пролазан. Практично, немамо другог избора него да заштитимо себе и друге и да се вакцинишемо.

Да нешто додатно мора да се предузме потврђује и министар здравља Златибор Лончар. Он каже да је питање тренутка када ће се у Србији увести ковид-пропуснице, а разлог је једноставан - спасавање људских живота:

- Сматрам да ћемо морати, пре или касније, да дођемо до ковид-пропусница. У великој већини земаља то функционише и ради. Мислим да неће бити никакав проблем да се ковид-пропуснице контролишу и да ће инспектор методом случајног узорка издати пријаву објекту који не буде поштовао ту меру.Залагаћу се да то буде озбиљна казна која ће их одвикавати од тога.

У Србији је вирус у четвртак потврђен код још 6.786 особа, а од ковида је преминуло 54 оболелих.

- Има и много заражене деце. Тренутно нема ни породице ни школе где неко дете није позитивно на ковид - каже министар Лончар.

ЗА ЛОШ САВЕТ ОДЕ ЛИЦЕНЦА

МИНИСТАРСТВО здравља отворило је телефонску линију 064/88-11-405 посредством које грађани путем вибер-апликације, могу да пријаве лекаре који пацијентима не препоручују вакцинацију, без јасног, оправданог и конкретно наведеног медицинског разлога.

Све неправилности које буду достављене путем овог броја, биће процесуиране пред Судом части Лекарске коморе Србије. Министар Златибор Лончар истиче да ће ЛКС против лекара који каже пацијенту да не треба да се вакцинише, покренути процес и пријаву за угрожавање здравља и живота људи, да ће ићи на Суд части, што значи да ће "вероватно изгубити лиценцу". Ако лекар одбије да потпише то што је саветовао пацијенту, и ти лекари ће моћи да буду пријављени, рекао је министар.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДЕЦА ИЗ ЛОГОРА НДХ НОВИ СВЕЦИ: Мученици Јастребарског у календару СПЦ