ВЕЛИКО ИСТРАЖИВАЊЕ ЕФИКАСНОСТИ ВАКЦИНЕ „СПУТЊИК ЛАЈТ“: Показало да против делта соја варира од 70 до 94 одсто

Novosti online

13. 10. 2021. у 17:58

ВАКЦИНА „Спутњик лајт“ у једној дози, ефикасна је 70 одсто против делта варијанте короне у прва три месеца после вакцинације, а код млађих од 60 година више од 75 одсто.

ВЕЛИКО ИСТРАЖИВАЊЕ ЕФИКАСНОСТИ ВАКЦИНЕ „СПУТЊИК ЛАЈТ“: Показало да против делта соја варира од 70 до 94 одсто

Фото: Г. Шљивић

То је скоро двоструко у односу на неке вакцине са две дозе, као што је „Фајзер“, чија је ефикасност мања од 50 одсто после пет месеци или тек 39 одсто, како је утврђено у САД .

Ефикасност је већа код млађих од 60 година и износи више од 75 одсто. „Спутњик лајт“ (прва компонента вакцине „Спутњик Ве“) има и већу ефикасност када је у питању заштита од тежег облика болести и хоспитализације.

То су показали резултати анализе ефикасности вакцине „Спутњик лајт“ против делта варијанте вируса корона, које су објавили Руски фонд за директне инвестиције и „Гамалеја национални истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију“.

Научни рад о ефикасности „Спутњик лајт“ вакцине предат је на medRxiv препринт сервер за науку како би био објављен ове недеље.

ЕФИКАСНОСТ „СПУТЊИК ЛАЈТА“ КАО ПОЈЕДИНАЧНЕ ВАКЦИНЕ

Како се наводи у чланку, „Спутњик лајт“, када се даје као појединачна вакцина, показала је ефикасност од 70 одсто против делта варијанте вируса корона током прва три месеца после вакцинације, док је код млађих од 60 година ефикасност 75 одсто. „Спутњик лајт“ је показао супериорну ефикасност у односу на неке вакцине које се дају у две дозе, које су показале значајан пад заштите, чак и мање од 50 одсто, пет месеци после давања.

„Спутњик лајт“ као појединачна вакцина има и знатно већу ефикасност када је у питању заштита од тежих облика болести и хоспитализације.

Анализа је спроведене на 28.000 учесника који су примили појединачну дозу „Спутњик лајта“ у поређењу са контролном групом од 5,6 милиона појединаца који нису вакцинисани. Подаци су прикупљени током јула 2021. у Москви.

Фото: С.М.

ЕФИКАСНОСТ „СПУТЊИКА ЛАЈТА“ КАО БУСТЕР ДОЗЕ - УСПЕХ У АРГЕНТИНИ

Давање „Спутњика лајт“ у једној дози нуди низ кључних предности, као што је једноставна вакцинација, надзор и флексибилнији распоред вакцинације када се користи као бустер доза.

Ефикасност једне дозе „Спутњик лајта“ као бустера за друге вакцине против делта варијанте близу је ефикасности против те варијанте коју показује „Спутњик Ве“ вакцина: више од 83 одсто заштите од инфекције и 94 одсто од хоспитализације.

„Спутњик лајт“ је заснован на хуманом аденовирусу, серотип 26, што је прва компонента „Спутњика Ве“, прве вакцине против вируса корона регистроване у свету. „Спутњик лајт“ одобрен је у више од 15 земаља, а у процесу је регистрације у 30.

„Спутњик лајт“ биће произвођен и у другим земљама, као што су Индија, Кина, Јужна Кореја, Вијетнам, Мексико, Аргентина, Србија, Турска…

Ова вакцина показала је високу ефикасност у пракси, а добар пример је Аргентина, где тренутно РДИФ, Министарство здравља и Министарство науке спроводе истраживање како се показао имуни одговор после примања „Спутњик лајта“ као бустер дозе након „Астразенеке“, „Синофарма“ или „Модерне“.

Истраживање се спроводи у Буенос Ајресу и провинцијама Сан Луис, Кордоба и Ла Риоха. Први резултати показују високу безбедност комбинације без озбиљних нуспојава.

Тако је министарство здравља Аргентине потврдило да је његова ефикасност у Буенос Ајресу између 78,6 и 83,7 одсто код старијих.

Министарство здравља Парагваја саопштило је да се код њих показало како је ефикасност „Спутњик лајта“ 93,5 одсто.

Такође, прелиминарни резултати студије из Азербејџана у којој се комбинују „Астразенека“ и „Спутњик лајт“ показују да су код 100 одсто добровољаца који су је примили настала антитела. Ни током ове студије није било озбиљних нуспојава.

Фото П. Милошевић

БОЉА И КАО ПОЈЕДИНАЧНА ВАКЦИНА

Због своје безбедности и ефикасности, „Спутњик лајт“ се сада користи и као појединачна вакцина, али и као бустер доза, после примања вакцина других произвођача. Хетерогено „бустовање“, односно „коктел вакцина“, у основи је вакцине „Спутњик Ве“, пошто прва компонента садржи хумани аденовирус серотип 26, а друга серотип 5. Такав приступ се показао успешним и створио је дужи и јачи имунитет против вируса корона.

-Резултати испитивања ефикасности „Спутњика лајт“ као појединачне вакцине против делта варијанте значајно су бољи него код вакцина које се дају из две дозе. Они говоре да је „Спутњик лајт“ међу најбољим вакцинама против вируса корона, што је потврђено многим студијама, рекао је Кирил Димитријев, директор РДИФ, и додао да би „Спутњик лајт“ могао да постане најбоља универзална бустер доза, јер је безбедна и ефикасна када се комбинује са другим вакцинама.

Како је објаснио Денис Логунов, заменик директора Гамалеја центра, „Спутњик лајт“ је показао ефикасност месецима после вакцинације.

-Његови резултати значајно надилазе резултате других вакцина који су објављени у научним медијима“, рекао је он.

ЗНАЧАЈАН ПАД ЕФИКАСНОСТИ „ФАЈЗЕРА“ И „МОДЕРНЕ“, ПОКАЗУЈУ ПОДАЦИ ИЗ ИЗРАЕЛА И САД

Подсетимо, студије које су спроведене у Израелу и САД показале су значајан пад ефикасности вакцина које су даване у тим земљама, „Фајзер“ и „Модерна“.

Израел, који је био међу најефикаснијим земљама када је вакцинација у питању, а користио је искључиво „Фајзер“ вакцину, и поре тога суочио се са великим порастом броја заражених. Један од главних разлога за то је пад ефикасности те вакцине после протока одређеног времена, што су показали и подаци из Велике Британије.

Међу подацима који најбоље показују пад ефикасности „Фајзер“ и „Модерна“ вакцина, које су коришћене у САД, су и оне клинике „Мејо“.

Према истраживачима „Мејо“ клинике, који су своје податке објавили у августу, ефикасност „Модерне“ је опала са 86 одсто на 76 одсто, а „Фајзера“ још више — са 86 одсто на 42 одсто.

Тај нагли пад догодио се у јулу, што се подудара са порастом од 70 одсто када је реч о новим случајевима заражених делта сојем у Минесоти.

Ситуација са падом ефикасности вакцина у САД није усамљен случај. Према израелском истраживању, ефикасност „Фајзера“ бележи пад ефикасности у јуну и јулу са 64 одсто на 39 одсто.

rs.sputniknews.com

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДАНАС БИ МРКИ БИО 80. РОЂЕНДАН: Одржан шестомесечни помен Милутину Мркоњићу на Новом гробљу (ФОТО/ВИДЕО)